Ćirilica: Odbrana ili napad? (VIDEO)

Budući da se mladi ljudi uglavnom okreću latinici zbog medija, interneta, logoa svetskih brendova, u pripremi je čitav niz mera i propisa čiji je cilj zaštita ćirilice.

Izvor: B92

Utorak, 06.06.2017.

14:07

Ćirilica: Odbrana ili napad? (VIDEO)
foto: thinkstock

Brigu o jezičkoj politici preduzeće novo telo - Savet za srpski jezik.

Strategijom razvoja kulture predviđene poreske olakšice za izdavače novina i knjiga štampanih ćirilicom biće stimulisane kompanije koje istaknu ćirilični naziv. Obavezna je komunikacija državnih organa ćiriličnim pismom, lokalne samouprave, škola, fakulteta, štampanih i elektronskih medija, preduzeća i ustanova.

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević kaže da nije reč o nametanju ćirilice već o njenoj zaštiti.

Strategija daje prednost ćiriličnim izdanjima prilikom državnog otkupa za biblioteke, prvenstvo u državnom finansiranju prevođenja stranih dela na srpski jezik, poreske olakšice distributerskim mrežama za titlovanje filmova matičnim pismom. Najmanje polovina filmova na komercijalnim televizijama morala bi da bude titlovana ćirilično.

Mobilni operateri treba da obezbede ravnopravan tretman oba pisma.

Za kršenje propisa o službenoj upotrebi jezika i pisma predviđena je kazna od 5.000 do 100.000 dinara, za preduzeća od 500.000 do milion dinara, odnosno 70.000 za odgovorno lice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

43 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: