Oliveri Katarini i Petru Božoviću Zlatni pečat Kinoteke

Glumcima Oliveri Katarini i Petru Božoviću pripao je "Zlatni pečat" Jugoslovenske kinoteke za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti, koji će im biti uručen 6. juna na Dan Kinoteke i na otvaranju 19. Festivala nitratnog filma, najavio je danas Jugoslav Pantelić.

Izvor: Tanjug

Petak, 02.06.2017.

15:15

Oliveri Katarini i Petru Božoviću Zlatni pečat Kinoteke
Foto: Tanjug

Festival nitratnog filma otvoriće program "Beograd između dva svetska rata" u okviru koga će biti prikazana tri ostvarenja: prvi danas znani dokumentarni film o Beogradu - "Beograd" zatim "Beograd, prestonica Kraljevine Jugoslavije" Vojina M. Đorđevića iz 1932. godine i češko-jugoslovenska koprodukcija "Beograd" producenta Lavoslava Rajhla, scenariste Julijusa Ssmita i snimatelja Jaroslava Blažeka.

Film "Beograd" iz 1919. godine su odmah po završetku Prvog svetskog rata napravili snimatelj Ivanov i producent Matuševič, za koje se pretpostvalja da su bili ruski emigranti, dok je istoimena kratka dokumentarna reportaža iz 1932. nastala u koprodukciji "A-B film" iz Praga i Jugoslovenskog prosvetnog filma.

Moto ovogodišnjeg Festivala nitratnog filma je "Pod sjajem zapaljivih zvezda", a osnivač i umetnički direktor Aleksandar Erdeljanović je najavio 46 filmova iz 30 arhiva Evrope, Azije i Amerike i dolazak tridesetak gostiju iz 13 zemalja.

Erdeljanović je najavio bogat program filmova među kojima su neki digitalnom restauracijom osveženi klasici svetske kinematografije, ali i mnoštvo retkih i zaboravljenih ostvarenja koja će imati beogradsku i srpsku premijeru.

Poseban segment činiće Program filmova o Srbiji i Jugoslaviji, sa filmovima koji kod nas nisu prikazivani, a koji su dobijeni iz češkog Narodnog filmskog arhiva.

Publika će gledati filmove Maksa Ofilsa, Fridriha Ermlera, Zzilijen Divivije, Raula Volša, Alberta Latuade, Lučijana Pintilije, Marsela Panjola, Vilhelma Diterlea, Gustava Molandera i drugih.

Festival će ugostiti tridesetak direktora kinoteka i upravnika arhiva i filmskih kolekcija, istoričara filma, filmskih kritičara, a biće organizovana i međunarodna konferencija "Balkanski film na raskršću: Od nitratnog do digitalnog".

Polazeći od nitratnih početaka balkanskih pionira do savremenih digitalnih trendova, mapirajući regionalne veze, uticaje i obrasce, sličnosti i razlike razvoja filma i kinematografije na Balkanu, posle prve konferencije održane pre dve godine u Atini, svoja istraživanja u Beogradu će predstaviti 50 učesnika iz 14 zemalja.

Među njima je i Đovana Fosati, kustoskinja u amsterdamskom filmskom muzeju EYE i ekspert u oblasti digitalizacije i restauracije filmova.

Direktor Kinoteke Pantelić podsetio je da je nedavno na Filmskom festivalu u Kanu prikazana restaurisana kopija filma "Skupljači perja" Aleksandra Petrovića, koji će se od 15. novembra ponovo naći u distribuciji u Francuskoj, kao i da je to početak kompletne digitalne restauracije 100 najboljih srpskih filmova.

Za jul i avgust Kinoteka je pripremila program "Varljivo leto 2017" sa ostvarenjima snimljenim od četrdesetih godina prošlog veka do pre par godina u kojima je "leto jedan od junaka", a do kraja godine biće priređene izložbe posvećene glumcu Svetislavu Ivanu Petroviću i scenografu Veljku Despotoviću.

Pantelić je najavio da će početkom sledeće sezone u Kinoteci biti otvoren Legat Dragana Nikolića i Milene Dravić, a pomenuo je i iznenađenje na Pulskom filmskom festivalu, ne precizirajući o čemu je reč.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: