Prvi forum o kulturnom nasleđu Kine i zemalja Evrope

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević i administrator Državne uprave za kulturno nasleđe Narodne Republike Kine Liu Judžu otvorili su danas Prvi forum o kulturnom nasleđu Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope (16+1).

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.05.2017.

13:53

Prvi forum o kulturnom nasleđu Kine i zemalja Evrope
Foto: Tanjug / Dragan Kujundziæ

Vukosavljević je podsetio da je inicijativa za održavanje ovog skupa potekla tokom posete Kini delegacije Ministarstva kulture i informisanja Srbije početkom septembra prošle godine, da je ideju tada podržao ministar kulture Kine Luo Ssugang, a podrška je stigla i od svih predsednika vlada zemalja Centralne i Istočne Evrope i postala deo Smernica za saradnju Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope, dokumenta potpisanog u Rigi u novembru.

Taj dokument je, prema rečima ministra, postavio temelje da kulturna razmena i saradnju u okviru mehanizma 16+1 postanu sveprisutna tendencija i da dvodnevni forum koji se održava u Beogradu pruži međunarodnu platformu za razvoj te saradnje.

Vukosavljević je primetio da su glavne teme panela - upravljanje lokalitetima svetske baštine i novi pristupi konzervaciji, danas izuzetno aktuelne, jer "izazovi sa kojima se svet suočava neprestano aktuelizuju te tradicionalne dijaloge i u struci i u sferi politike".

"Naša je dužnost i obaveza da očuvamo vrednosti kulturnog nasleđa i prenesemo ih budućim generacijama, a za postizanje tog cilja od ključnog značaja je proces upravljanja i zaštita kao njegov esencijalni deo", naglasio je ministar.

Vukosavljević je izrazio očekivanje da će saradnja stručnjaka iz 16 zemalja Evrope sa ekspertima iz Kine dati u godinama koje dolaze velike i važne rezultate ne samo kroz razmenu iskustava nego i kroz nove zajedničke projekte.

"Kina je zemlja izuzetno bogatog kulturnog nasleđa o kome brine na profesionalan, doličan i stručan način. Stručnjaci iz evropskih zemalja imaće šta da nauče od kineskih kolega i nesumnjivo je da će eksperti iz Kine imati priliku da se upoznaju sa načinim i sistemima zaštite kulturnog nasleđa u ovom delu sveta", kazao je ministar.

On se osvrnuo na samit održan u Kini u okviru platforme "Jedan pojas jedan put", na kome je učestvovao i premijer Srbije Aleksandar Vučić, naglasivši da "Srbija želi da bude kredibilan partner Kini u zajedničkom razvoju novog Puta svile, u kome će, pored infrastrukturnih ulaganja i jačanja trgovinskih veza, kultura imati istaknuto mesto".
Foto: Tanjug / Dragan Kujundziæ
"U cilju daljeg unapređenja naših bilateralnih odnosa, Vlada Srbije donela je odluku o osnivanju prvog kulturnog centra Srbije nakon 44 godine i to u Pekingu koji će promovisati kulturu i umetnost Srbije, jačaće kulturne veze i razmenu, te osnažiti i ohrabriti nova partnerstva između ustanova kulture dveju zemalja. Istovremeno će taj centar podići nivo direktne saradnje između umetnika i profesionalaca u kulturi", rekao je Vukosavljević i dodao da očekuju da će u skorijoj budućnosti biti otvoren kulturni centar Kine u Beogradu.

Judžu je istakao da Kina i svaka od 16 evropskih zemalja nosi jaku želju za povećanjem saradnje u oblasti kulturnog nasleđa i dodao da je Vlada Kine spremna da pruži punu podršku različitim formama saradnje i oblasti zaštite kulturnog nasleđa kao što su zajednička arheološka istraživanja, razmena stručnjaka, obrazovanje stručnog kadra.

"Forum donosi novi model kulturne saradnje, posebno saradnje u oblasti očuvanja kulturnog nasleđa i kineska vlada se nada da će saradnja na tom polju u budućnosti biti veoma uspešna i još šira", rekao je Judžu i pozvao kolege koji se bave zaštitom kulturnog nasleđa da posete Kinu kako bi ostvarili još bližu saradnju.

Ambasador Kine u Beogradu Li Mančang osvrnuo se, u svom obraćanju, na uspešnu saradnju Kine i Srbije u okviru mehanizma 16+1, kao i na uspešnu posetu premijera Vučića Kini u okviru nedavnog samita.

Mančang je rekao da je tokom samita 30 šefova država i vlada razmatralo dalje načine saradnje, kao i da je premijer Vučić imao odvojene razgovore sa predsednikom i premijerom Kine i tom prilikom je, kako je dodao ambasador, postignut širok konsenznus oko konkretnih projekata saradnje u svim oblastima.

"Poseta premijera Vučića Kini je bila vrlo uspešna i Kina je spremna da uloži napore da saradnja bude još bogatija", naglasio je Mančang.

Na forumu, koji se održava danas i sutra, pored srpskih i kineskih stručnjaka, učestvuju u eksperti iz Slovenije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Češke, Albanije, Mađarske, Litvanije, Crne Gore, Slovačke.
Foto: Tanjug / Dragan Kujundziæ
.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

20 h

Podeli: