Tragična ljubav u delima nemačkih romantičara

U ponedeljak 15. maja u 20 časova na sceni „Raša Plaović“ Narodnog pozorišta u Beogradu nastupiće umetnici Minka Popović (klavir), Marko Zupan (flauta) i glumica Marija Stokić koja će čitati dela od Ingborg Bahman, Vilhema Milera, Fridriha de la Mot Fuke-a i dr. Minka Popović i Marko Zupan nastupaju zajedno duži niz godina u različitim kamernim „formacijama“, a poslednji put su se kao duo predstavili beogradskoj publici u februaru ove godine, na sceni SKC-a, tumačeći dela nemačkog romantizma .

Izvor: B92

Četvrtak, 11.05.2017.

17:32

Tragična ljubav u delima nemačkih romantičara

Na programu će biti kompozicije od Šuberta- (a)tipičnog predstavniku ranog romantizma, Klare Šuman- velike pijanistkinje, doduše manje poznate po svojoj izuzetnoj kompozitorskoj invenciji i Rajnekea, nešto zapostavljenijeg predstavnika nemačkog romantizma. Koncept ovog programa temelji se na tematskoj srži kompozicija nemačkog romantizma- osim očigledne stilske srodnosti, ova dela se na različite načine bave tragičnom ljubavnom pričom kao osnovom invencije. Sva dela povezuje tematika – tragična ljubav kao „potka“. Večna tema koje definiše sam život – ljubav i smrt – sadržajna je nit ovog programa. Svako delo tumači arhetip romantične ljubavi, oslanjajući se na literarni izvor (balada „Undine“ u sonati za flautu i klavir Rajnekea i pesma Vilhelma Milera iz ciklusa Lepa mlinarica u varijacijama „Trocke Blumen“ Šuberta) ili su prepuštene apstrakciji muzike i mašti slušaoca bez direktnog programskog uporišta.

Minka Popović (klavir) već je poznata beogradskoj publici. Poslednji put je kao solista nastupala je 2014e na beogradskoj sceni, velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine, povodom nagrade UMUS-a za najboljeg mladog umetnika. U Beogradu je završila FMU kao student generacije u klasi prof. Nevene Popović, nakon čega je nastavila školovanje u Salcburgu, na prestižnom „Mozarteum“ univerzitetu u klasi prof. Kordelije Hofer. Studirala je i u Berlinu, u visokoj školi za muziku i teatar „Hanns Eisler“ u klasi prof. Eldara Neboljšina. Pored brojnih nagrada na domaćim i medjunarodnim pijanističkim konkursima, jedan od najvećih uspeha su svakako i nastupi na sceni Berlinske filharmonije u okviru različitih projekata čiji je idejni tvorac Goc Tojč, dugogodičnji violončelista Berlinske filharmonije. Pored solističkog, Minka neguje i kamerni repertoar, te su i nastupi sa Markom Zupanom jedan od „plodova“ brojnih umetničkih saradnji. Umetnički je direktor „Susačkih glazbenih večeri“, muzičkog festivala koji već jedanaestu godinu okuplja muzičke znalce i entuzijaste iz celog sveta, na malom ostrvu u sred Jadrana.
Marko Zupan je flautista slovenačkog porekla koji živi i radi na relaciji Berlin-Split, a od 2010. predaje flautu kao asistent na Umjetničkoj akademiji u Splitu. Nakon zavrsetka studija u Ljubljani dobija stipendiju Ministarstva kulture za nastavak studija u Parizu, u klasi prof. Pjer-Iv Artoa (Pierre-Ives Artoud). Dalje se usavrsava na univerzitetu “Mocarteum” u Salcburgu, u klasi prof. Irene Grafenauer, gde završava postdiplomske studije. Usavršavao se na brojnim kursevima, među kojima su majstorski kursevi kod Orel Nikolet, Peter-Lukas Grafa i Emanuel Paija. Osvojio je brojne nagrade na međunarodnim konkursima, među kojima je prva nagrada na internacionalnom takmičenju u Pikardiji, kao i druga na međunarodnom takmičenju u Beogradu. 2008. pocinje da radi kao solo flautista u teatru u Kotbusu (Nemacka), a od 2009. je aktivan kao slobodni umetnik. Kao solista ili član orkestra održao je brojne koncerte u SAD-u, Japanu, Kini, Vijetnamu, Alžiru i po celoj Europi. U ovoj godini održao je niz koncerata i majstorskih seminara u Japanu. Snimio je dva kompaktna diska, jedan s Triom Susak, a drugi s flautistom Borisom Bizjakom i pijanisticom Yoko Misumi, te je u nakladi Edition Svitzer objavio “Orkestralne dionice flaute” obrađene za kvartet flauta, koje deluju kao pedagoška metoda za savladavanje orkestarskog repertoara za solo flautu.

Marija Stokić, glumica, završila je osnovne i master studije na FDU u Beogradu u klasi prof. Biljane Mašić. Sa svojim nagrađivanom diplomskom predstavom “Bog masakra”, u režiji Igora Vuka Torbice, igrala je u Narodnom Pozorištu u Beogradu, Ateljeu 212, kao i na festivalima u Rijeci i Beču. Pozorišnu karijeru započela je ulogom u Beogradskom dramskom pozorištu u predstavi “Usamljeni zapad” u režiji Dragana Petrovića Peleta. Trenutno igra u UK Vuk u predstavi “Ko još jede hleb uz supu” u režiji Tanje Manić, koja je u novembru 2016. dobila nagradu za kolektivnu igru na festivalu VGIK u Moskvi. O sad ima iza sebe i filmske i televizijske uloge. Igrala je u filmovima “Bićemo prvaci sveta”, “Zona Zamfirova 2″, serijama “Andrija i Anđelka” i “Zaboravljeni umovi Srbije”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: