Trstenik: Preko 600 dece na festivalu “Svima na radost”

U Trsteniku se održava 18. Međunarodni dečiji festival folklora pod nazivom “Svima na radost”.

Izvor: B92

Nedelja, 30.04.2017.

15:20

Trstenik: Preko 600 dece na festivalu “Svima na radost”
Foto: Tanjug / video screenshot

Festival je organizovan pod pokroviteljstvom opštine Trstenik, Narodnog univerziteta i Turističke organizacije Trstenik.

Na ovom festivalu učestvuju ansambli iz Srbije, Makedonije, Republike Srpske i Bugarske.

Dragan Marković, jedan od organizatora festivala, rekao je za Tanjug da je Trstenik ovog vikenda, grad mladosti i lepote, jer u njemu boravi preko 600 dece, učesnika festivala.

"Ove godine imamo trineaest folklornih društava, od kojih su tri iz inostranstva. Tu su i tri ansambla iz Trstenika, koji kao suorganizatori učestvuju u organizaciji Dečjeg folklornog festivala“, rekao je Marković.

Mladi fokloraši su stigli iz Čevinca, Bitolja, ali i dalekog grada na severoistoku Bugarske, Silistra. Ivanka Raduva iz Silistra nije krila oduševljenje što su došli da se predstave u Trsteniku, jer ih u tome nije sprečilo ni 800 kilometara, koliko je ovaj grad udaljen.

“Put jeste bio dugačak, ali smo imali ogromnu želju da predstavimo naš folklor na ovom festivalu. Želeli smo da upoznamo nove prijatelje i vidimo druge kulture i tradicije narodnih igara. Ali, sve smo ovo učinili zbog naše dece koja su želela da prevale ovako dalek put, i uživamo u Trsteniku”, kaže Ivanka.

Ljubiša Marković, zamenik predsednika opštine Trstenik rekao je da na području njihove opštine postoji čak devet kulturno-umetničkih društava i ansambala, što je, prema njegovim rečima, retkost i za mnogo veće gradove od Trstenika.

"Lokalna samouprava maksimalno podržava rad svih društava i to isključivo ide u okviru organizacije Narodnog univerziteta iz naše opštine, gde se sve to prati, pišu programi i projekti. Jedan ovakav festival je veliki događaj za naš grad, a posebno zbog toga jer spada u međunarodne događaje”, kazao je Marković.

Glavni festivalski koncert održan je sinoć u Domu kulture u Trsteniku, a domaći i strani ansambli danas će se predstaviti publici u Grabovcu, Tobolcu i Milutovcu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: