Ižložba "Dodir stakla" u Muzeju Vojvodine

Izložba savremenog nordijskog stakla "Dodir stakla" u organizaciji Ambasada Danske, Finske, Norveške, Švedske i Muzeja Vojvodine biće otvorena sutra u novosadskom Muzeju Vojvodine.

Izvor: B92

Ponedeljak, 20.03.2017.

09:48

Ižložba
Foto: Tanjug / Dragan Kujundžiæ

Autorka izložbe je Lada Ratković Bukovčan, muzejska savetnica Muzeja Mimara u Zagreb, a kustoskinja izložbe u Novom Sadu je Aleksandra Stefanov, istoričarka umetnosti Muzeja Vojvodine.

Na izložbi će biti predstavljeni predmeti od stakla koji su inspirisani starim tradicijama izrade stakla sa severa, ali isto tako odražavaju uticaje modernog dizajna stvarajucji spoj karakterističan za nordijski pristup dizajnu.

Tačno 80 eksponata plod su veštine i znanja majstora iz 13 poznatih staklara, a u saradnji s vrhunskim umetnicima, arhitektama i dizajnerima.

Ovi predmeti, osmišljeni pre nekoliko decenija, i danas se izrađuju stapajući se sa savremenim predmetima izrađenim od 2010. do 2014. godine, čineći jednu aktivnu i plodnu scenu.

Na izložbi su svojim ostvarenjima zastupljene fabrike stakla Holmegord, Arćitectmade i Lene Bjere Dizajn iz Danske, zatim fabrika stakla Itala, Lasismi i galerija Mafka & Alakoski iz Finske. Potom fabrike stakla Hadeland, Jevik i Magnur, kao i studio Nestetangen iz Norveške. Fabrike stakla Moleros, Skrufs i Nibru iz Švedske.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: