Ministar Vukosavljević 7.marta otvara knjižaru u Lebanu

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević otvoriće 7. marta u Lebanu prvu knjižaru u okviru inicijative "Knjižara za svaki grad", koju je pokrenulo Ministarstvo kulture i informisanja.

Izvor: B92

Nedelja, 05.03.2017.

10:25

Ministar Vukosavljević 7.marta otvara knjižaru u Lebanu
Foto: Tanjug / arhiva

Cilj inicijative "Knjižara za svaki grad" je da svako veće naseljeno mesto u Srbiji dobije knjižaru, što će doprineti decentralizaciji kulturne scene, popularizaciji književnosti i širenju kulture čitanja.

Kako je ministar Vukosavljević nedavno rekao, 20 gradova u Srbiji nema knjižaru, zbog čega je Ministarstvo kulture i pokrenulo pomenutu akciju i zamolilo predstavnike lokalnih samouprava da pronađu i poklone prostor knjižarima kako bi njihovi sugrađani dobili knjižare.

Brojna istraživanja utvrdila su, kako ističu u Ministarstvu, da je razvijenost čitalačkih navika u direktnoj vezi ne samo sa ličnim razvojem pojedinaca i stepenom kulturnog razvitka čitavog društva, već i sa ekonomskim položajem države.

Postojanje knjižara jedno je od osnovnih preduslova za razvoj čitalaštva i kulture u lokalnim sredinama, zbog čega bi svako veće naseljeno mesto u Srbiji trebalo da ima barem jednu knjižaru sa primerenim izborom naslova, koja bi svojim programima i aktivnostima značajno doprinosila podsticanju i razvoju čitalaštva i kulture u svojoj sredini.

Novootvorene knjižare, kako je navedeno, neće biti samo prodavnice knjiga, već i mesta održavanja raznovrsnih književnih i kulturnih programa i kontinuirano će doprinositi učešću lokalnih stanovnika u kulturnom životu.

U radu knjižara posebna pažnja biće posvećena negovanju čitalačkih navika kod mladih, posebno dece.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: