Umrla Ana Radmilović, ćerka Zorana Radmilovića

Književnica Ana Radmilović, ćerka legendarnog glumca Zorana Radmilovića, preminula je u 43. godini, saznaju "Novosti".

Izvor: B92

Sreda, 08.02.2017.

12:28

Umrla Ana Radmilović, ćerka Zorana Radmilovića
Foto: YouTube Screenshot

Ana Radmilović (1974), ćerka Zorana Radmilovića i Dine Rutić, provela je godine mladosti uglavnom na Vračaru i u Cavtatu, završila Dvanaestu beogradsku gimnaziju, studirala glumu u Novom Sadu, diplomirala na ulogama sluge Stepana (Ženidba i udadba) i Ane od Kleva (Henri i njegovih osam žena)u klasi profesora Radoslava Milenkovića, ali se nije posvetila glumi nego novinarstvu i pisanju. Već niz godina zapaženi je izveštač o događajima sa Kosova.

Dok je na Kosovu radila kao novinar, priredila je knjigu „Zalažem se za laž“, sačinjenu od pesama, intervjua i dnevničkih zapisa svog oca. Tako je poštovaocima glumačke legende omogućila da upoznaju malo drugačijeg Radmilovića - ozbiljnog, zamišljenog, društveno angažovanog intelektualca. A upravo takvog će ga videti i gledaoci javnog servisa, koji je, prema Aninoj knjizi (u okviru serijala „Portreti“), snimio igrano-dokumentarni film „Zalažem se za laž“.

Zatim i uzbudljivu, smešnu i tužnu, pisanu iz donjeg rakursa – iz ugla deteta - prozu „Kad je svet imao brkove“ (2011) i pseudodokumentaristički roman „Tezge, pumpe, u brdima manastiri“ (2012). Pisala zje a mnoge listove i iza sebe ima preko dve hiljade tekstova, izveštaja, intervjua i kolumni.

Ana Radmilović je najlepše uspomene na oca sačuvala u knjizi „Kad je svet imao brkove“.

Izvor: Novosti.rs

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: