Redak crtež "Avantura Tintina" prodat za 1,55 miliona €

Redak crtež iz jednog od najpoznatijih stripova “Avanture Tintina“, “Explorers on the Moon“, prodat je u Parizu za rekordnih 1,55 miliona evra, objavili su iz aukcijske kuće Artcurial, javlja Anadolu Agencija (AA).

Izvor: B92

Nedelja, 20.11.2016.

17:13

Redak crtež
Foto: Gettyimages / ilustracija

Originalni crtež nacrtao je kineskim mastilom belgijski umetnik Džordžes Remi, koji se potpisuje pseudonimom Herdž. Crtež prikazuje neustrašivog novinara Tintina, njegovog belog psa Snovija i prijatelja kapetana Hadoka u svemirskom odelu, kako po prvi put hodaju po mesecu i gledaju zemlju.

Taj detalj može se videti na 26. stranici stripa, na kojoj trče i skaču, na njihovo iznenađenje zbog sile gravitacije na mesecu.

Prvobitno je procenjeno da bi crtež mogao da donese između 700.000 i 900.000 evra. Strip je prvi put objavljen 1954. godine i postao je omiljen među ljubiteljima ovog umetničkog žanra.

Na odvojenoj aukciji održanoj u subotu, drugi originalni crtež iz “Explorers on the Moon“ prodat je za 600.000 evra. On se nalazi na 59. stranici stripa, a prikazuje raketu kako prilazi zemlji u dramatičnim okolnostima. Junaci stripa se ne vide na ovom crtežu.

Stripovi “Avanture Tintina“ prevedeni su na više od 70 jezika i prodato je na desetine miliona primeraka. Po stripu je Stiven Spilberg 2011. godine snimio film.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: