"Vest o Nobelovoj nagradi me je ostavila bez reči"

Američki kantautor Bob Dilan rekao je da prihvata Nobelovu nagradu za književnost čime je prekinuo dvonedeljno ćutanje od kada mu je dodeljeno to najviše svetsko priznanje za njegov ukupan rad.

Izvor: Beta

Subota, 29.10.2016.

10:12

Foto: Gettyimages

Rekao je da je "ostao bez reči" kada je čuo da je postao prvi muzičar kome je dodeljena ova nagrada, saopštila je Nobelova fondacija koja je dodala da još nije odlučeno da li će pevač prisustvovati ceremoniji uručivanja nagrada u decembru, navodi BBC.

Fondacija je navela da da je Dilan reagovao na dobijanje nagrade prvi put ove nedelje u telefonskom razgovoru. On je rekao Sari Danius, stalnoj sekretarki Švedske akademije da "veoma ceni tu čast" i da ga je "vest o Nobelovoj nagradi ostavila bez reči", prenosi britanski list Indipendent.

Jedan član švedske Akademije nazvao je ranije Dilana "nepristojnim i arogantnim" jer je dve nedelje po dodeli Nobelove nagrade izbegavao kontakt s Fondacijom i Akademijom.

Dilan je sada u intervjuu za britanski list Dejli Telegraf rekao da "apsolutno" želi da prisustvuje ceremoniji uručivanja nagrade u decembru "ako je ikako moguće". On je rekao listu da mu je bilo "teško da poveruje" da je dobio Nobela za šta je rekao da je to "fantastično i neverovatno".

"Ko ikad sanja o tako nečem!?", rekao je Dilan za britanski list.

Rok muzičaru i pesniku Bobu Dilanu dodeljena je Nobelova nagrada za književnost 13. oktobra. Dilan je nagrađen za "stvaranje novih poetskih izraza u okviru velike američke pesničke tradicije", naveo je Nobelov komitet u objašnjenju nagrade.

Bob Dilan, rođen kao Robert Alen Cimerman, nastavio je tradiciju američkih narodnih pesnika s temama socijalnih nejednakosti, religije, politike i ljubavi, naveo je komitet.

Odluka da Dilan dobije Nobelovu nagradu za književnost naišla je na pohvale, ali i kritike iz sveta književnosti.

Neki pisci navode da je nagrada zaslužena, kao i da su pesme i poezija blisko povezani. Drugi ipak smatraju da je priznanje nezasluženo otišlo u Dilanove ruke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

22 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: