Srpski dokumentarac u američkim zatvorima

Dokumentarni film "Zapisi iz ćelije br 12", nastao u produkciji Okružnog zatvora u Beogradu i nevladine organizacije Centar za rehabilitaciju imaginacijom, prikazan je premijerno u Njujorku, u okviru međunarodne konferencije "Performing the world".

Izvor: Tanjug

Sreda, 05.10.2016.

18:25

Srpski dokumentarac u američkim zatvorima
Foto: Screenshot

Služba za tretman Okružnog zatvora u Beogradu i "Centar za rehabilitaciju imaginacijom" započeli su oktobra 2014. godine pozorišni projekat "Zapisi iz ćelije br 12" u kojem su učestvovali osuđenici sa zatvorenog odeljenja na izdržavanju kazne zatvora u ovoj ustanovi.

Predstava, nastala prema motivima "Zapisa iz podzemlja" F. M. Dostojevskog, tokom godinu dana izvedena je 17 puta u matičnom zatvoru i najvećim kazneno-popravnim zavodima u Srbiji.

Veliko finale tog projekta dogodilo se u septembru 2015. kada je predstava izvedena u Domu omladine Beograda.

Na poziv organizatora međunarodne konferencije "Performing the world", predsednica Centra za rehabilitaciju imaginacijom i autorka projekta Marina Kovačević predstavila je u Njujorku dokumentarni film "Zapisi iz ćelije br 12".

Ona je u diskusiji nakon projekcije, koja je izazvala veliko interesovanje, predočila svoja iskustva u radu sa osuđenicima u srpskim zatvorima.

Nakon premijere u Njujorku, film će biti prikazan u američkim federalnim zatvorima u Kentakiju, Mičigenu i Sen Kventinu, gde će biti deo programa rehabitacije za američke osuđenike. Ovo je prva takva saradnja između Srbije i SAD.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: