"Hamlet" u JDP uzburkava duhove (VIDEO)

Premijerom nove postavke "Hamleta" Jugoslovensko dramsko pozorište obeležava četiri veka od smrti Vilijama Šekspira, najvećeg dramskog pisca u istoriji pozorišta.

Izvor: B92

Ponedeljak, 19.09.2016.

13:13

Foto: Nenad Petroviæ / JDP

Reditelj Aleksandar Popovski kaže da je za "Hamleta" vezan već duže vreme i da u sebi nosi sličan problem koji nosi Hamlet: “Nešto osećam, video sam Duha, znam da je učinjena nepravda”...

“Ja verujem da je umetnost subjektivna stvar i tako se odnosim prema tome. Teško je raditi ‘Hamleta’ ako baš nemaš potrebu, a ja sam je užasno imao. Krenuo sam od jedne rečenice koja mi mnogo znači: 'Ja moram biti surov, da bih dobar bio'. Ona mi odzvanja u glavi godinama i vezuje mi se sa pojavom koju srećem svuda gde radim, a to je nepravda, nešto što se ugradilo u sve sisteme, pore društva”, objašnjava reditelj Aleksandar Popovski.

Glavnu ulogu poverio je Nebojši Glogovcu.

“Videćete, ono što Glogovac radi na sceni, to je nešto što on nosi u sebi. Od samog početka kada je rekao da ima dilemu u sebi da li bi mogao da bude Hamlet, uneo je dilemu unutra, a to je i nastavio. Bilo je zadovoljstvo stvarati predstavu i sa njim i sa celom ekipom”, kaže Popovski.

U predstavi igraju i Jasna Đuričić, Jovana Stojiljković, Bojan Dimitrijević, Nikola Rakočević, Vlasta Velisavljević, Goran Šušljik, Boris Milivojević, Miloš Samolov, Milan Marić...

“Ovo mi je četvrti ‘Hamlet’. Sve sam igrao, samo nisam igrao Gertrudu i Ofeliju i naravno Hamleta”, kaže Velisavljević, koji igra duha Hamletovog oca.

Uloga stražara dodeljena je Borisu Milivojeviću.

“Mislim da je naš reditelj dobro osmislio predstavu i mi se uigravamo. Igrom ćemo doći do savršenstva. Ovo je ipak bila premijera. Sve do juče smo razmenjivali i sređivali utiske, ali mislim da smo napravili dobar posao. Zadovoljan sam”, kaže Milivojević.

Ponosan je i Bojan Dimitrijević koji igra grobara.

“Mislim da je ovo veliki uspeh. Ja sam i srećan i ushićen i potrošen - završili smo nešto za šta sam pretpostavljao, a sad sam ubeđen da je velika stvar i da je ogroman hit”, kaže on.

Glumci na sceni imali su veliku podršku svojih kolega iz publike.

“U tome jeste kvalitet ove prestave što je drugačija od svih ‘Hamleta’ koje smo imali priliku da gledamo. Stefanovski je sjajno neke stvari adapritao, a reditelj sa glumcima uronio i napravili su divnu predstavu”, kaže Branka Petrić.

Autor ove adaptacije Goran Stefanovski kaže da se u “Hamletu” bitno preispituje ratna groznica, paranoja, spoljnopolitička situacija. Hamlet je tragedija, ali kriza donosi razrešenje. Hamlet je nešto što se rađa svakih nekoliko godina, zato se on vraća i izlazi iz groba. Hamlet su procesi, otvaranje novih poglavlja. "Hamlet dolazi da kaže da je napravljena nepravda, da osvetli, da uzburka duhove, da zajedno s duhovima razmrda stvar. Zato se on stalno vraća", kaže reditelj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: