"Bucini dani" od 14. do 19. juna u Aleksandrovcu

Treći pozorišni festival "Bucini dani" biće održan od 14. do 19. juna u Aleksandrovcu, najavili su organizatori.

Izvor: B92

Nedelja, 29.05.2016.

11:22

Zamišljen kao glumački festival sa idejom da sačuva uspomenu na Milosava Bucu Mirkovića, veliki trag koji je ostavio u pozorištu i van njega kao i ogromno poštovanje koje je imao za instituciju glumca, pokušaće da u šest festivalskih dana pretvori njegovu rodnu "Župu" u veliku pozornicu.

Selektorski tim je za takmičarski program odabrao pet predstava: "San letnje noći" Knjaževsko srpskog teatra iz Kragujevca, "Herostrat" (Narodno pozorište Niš), "Pijani" (Atelje 212 Beograd), "Kauboji" (Narodno pozorište Kikinda) i "Iza kulisa" (Narodno pozorište Subotica).

U čast nagrađenih biće izvedena predstava "Stand down" sa Nebojšom Milovanovićem i gostima. Stručni žiri u sastavu: Mira Banjac, Ivana Žigon i Ana Sofrenović, odlučiće kojim glumcima će pripasti sledeća priznanja: Zlatno zrno za najbolju mušku ulogu, Zlatno zrno za najbolju žensku ulogu, Zlatno zrno za najboljeg mladog glumca/glumicu, Zlatno zrno za glumačku bravuru i Nagrada "Milosav Buca Mirković" za glumačko ostvarenje festivala.

Tradicionalno, biće dodeljena i nagrada za najbolju produkciju. Osmišljen je veliki broj pratećih programa među kojima su i promocija monografije Dejana Ćirića o životu Radmile Savićević "Prva i poslednja", izložba pozorišnih plakata Dušana Arsenića "Vrata neodgonetnog izazova".

U okviru programa "Glumci o glumcima", o herojima prošlog i sadašnjeg vremena u godini u kojoj smo ostali bez velikih glumačkih imena govoriće Mira Banjac, Gorica Popović, Ivana Žigon, Ana Sofrenović i drugi.

Uspomenu na raznovrsno delo Milosava Buce Mirkovića doneće u Župu i veliki broj književnika, mladih i aktivnih pesnika, pozorišnih kritičara i drugih poslenika kulturne javnosti. Festival će početi 14. juna svečanim defileom do Zavičajnog muzeja Župe u kome se nalazi spomen-soba Milosava Buce Mirkovića gde će Mira Banjac održati besedu o tom "večitom pozorištniku".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: