Poznati kao bibliotekari: Čitajte, čitajte, čitajte!

Povodom Svetskog dana knjige - 23. aprila, u Biblioteci grada Beograda danas je organizovana akcija "Svi smo u biblioteci!" kojom se svake godine populariše knjiga i čitanje.

Izvor: B92

Petak, 22.04.2016.

18:15

Poznati kao bibliotekari: Čitajte, čitajte, čitajte!
Foto: Thinkstock / ilustracija

Javne ličnosti iz sveta kulture, sporta i medija radile su danas kao bibliotekari, usluživale čitaoce, upisivalieih u biblioteku, davale im predloge za čitanje.

Književnica Mirjana Bobić Mojsilović, pevačice Lena Kovačević i Bojana Stamenov, pevač Ratko Teofilović, koncertmajstor Beogradske filharmonije Tijana Milošević, fudbaleri "Partizana" Dušan Vlahović i Nemanja Mihajlović, glumica Branka Pujić... usluživali su danas čitaoce i poručili svima da čitaju i tako otvaraju sebi nove svetove, istražuju druge kulture, podstiču maštu i kreativnost.

Branka Pujić je u izjavi Tanjugu naglasila da ju je ono što je čitala u najvećoj meri odredilo, počev od bajki iz celog sveta.

"Mnogo sam volela 'Beskrajnu priču', ona može da stimuliše mlade da čitaju jer najbolje pokazuje koliko je čitanje važno i šta sve može da pruži. Možemo da postanemo junaci neke knjige ako imamo maštu. Uživala sam u knjizi 'Kad je Niče plakao', Dostojevski najviše odgovara mojoj prirodi, uz Orhana Pamuka sam osetila mirise Istanbula, a Halid Hoseini me je odveo u drugu zemlju", istakla je Pujićeva.

Uz ocenu da knjige otvaraju nove svetove i upoznaju nas s drugim nacijama, Pujićeva je poručila: Čitajte, čitajte, čitajte!.

Pevač tradicionalne muzike Ratko Teofilović uživa u esejima i pričama, jer za romane nema vremena i preporučio je posetiocima Gradske biblioteke naslove "Antologija humana" Bele Hamvaša i "Riblja kost" Čede Mirkovića.

Violinistkinja Tijana Milošević svojim sinovima čita i ono što je sama volela kao dete, između ostalog knjigu "Orlovi rano lete" Branka Ćopića, ali priznaje da njen stariji sin traži "Harija Potera", iako je to teško štivo za osmogodišnjeg dečaka, tako da zajedno čitaju i uče nove reči.

"Želja za knjigom mora da se neguje kod kuće od najranijeg doba i slikovnica. Uvek će deca posegnuti za tehnologijom. Mi, roditelji, i škola moramo da nađemo način da ih privolimo da čitaju, jer uvek će im biti lakše da pogledaju film", naglasila je Miloševićeva, kojoj su knjige pomogle da "pronađe sebe".

Priznaje da se uvek opredeljuje pre za kvalitetnu literaturu nego za beletristiku, te trenutno čita "Diskurzivnu analizu" Miodraga Šuvakovića.

Mirjana Bobić Mojsilović je, umesto konkretne knjige, preporučila ljudima da čitaju.

"Kada u stvarnosti nema ničega, ni princa na belom konju, ni bajke, ni dobitka na lotou, ljudima koji mnogo čitaju otvaraju se aleksandrijske biblioteke koje imaju u svojim glavama, izađu svi oni pročitani likovi i poklone nam se sa zahvalnošću što su pročitani, pokažu nam svetlance u tami. Tome služe knjige", istakla je književnica.

Ona smatra da je besmisleno pričati o knjigama i prepričavati ih.

"Knjige treba čitati i one govore same za sebe. Kao svoju misiju shvatam da ljudima objasnim da je čitanje važno i da podstaknem one među nama kojima niko nije rekao dve stvari: Svi ljudi koji mnogo čitaju su potencijalni pisci, bez obzira da li će svoje pisanje zaista materijalizovati u nekom tekstu ili će ga jednostavno živeti. I jedno i drugo za život je genijalno", poručila je Bobić Mojsilovićeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: