Svetski dan pantomime iz Beograda u više od 30 zemalja

Svetska organizacija pantomimičara obeležiće različitim programima 22. mart - Svetski dan pantomime u više od 30 zemalja na četiri kontinenta.

Izvor: B92

Petak, 18.03.2016.

20:35

Svetski dan pantomime iz Beograda u više od 30 zemalja

Foto: Christoph Boy / Flickr.com

U Srbiji će u saradnji sa Vikimedijom Srbije biti organizovan uređivački maraton u pisanju članaka na Vikipediji, najavio je Marko Stojanović, predsednik Svetske organizacije pantomimičara i jedan od inicijatora Svetskog dana pantomime.

Maraton će biti održan 22. marta, na dan rođenja velikog pantomimičara Marsela Marsoa, u mnogim zemljama sveta, a u Srbiji na Univerzitetu Singidunum u Beogradu.

Inicijativa za obeležavanje Svetskog dana pantomime potekla je pre pet godina iz Beograda, gde je i sedište Svetske organizacije pantomimičara, a do sada je više od 30 zemalja prihvatilo inicijativu.

Svetski dan pantomime biće obeležen besplatnim predstavama, časovima i seminarima pantomime, festivalima, predavanjima, razgovorima, u Srbiji, Francuskoj i Izraelu, zemljama iz koji su inicijatori, kao i u SAD-u, Kanadi, Indiji, Bangladešu, Indoneziji, Gruziji, Jermeniji, Bugarskoj, Švedskoj, Italiji, Makedoniji, Mađarskoj i u zemljama Južne Amerike.

Iako se u većini zemalja Svetski dan pantomime obeležava scenskim događajima, Svetska organizacija pantomimičara na inicijativu Marka Stojanovića i Vikimedije Srbije je za centralni događaj izabrala "uređivački maraton" kako bi se obogatio sadržaj o pantomimi na različitim jezicima na Vikipediji.

Engleska, bugarska, makedonska, jermenska, gruzijska, hebrejska, hindu, švedska i srpska Vikipedija samo su neke od verzija najveće onlajn enciklopedije koje će ovim uređivačkim maratonom biti bogatije za članke o znamenitim pantomimičarima, predstavama, festivalima, udruženjima.

Još su 1998. godine Stojanović i izraelski pantomimičar Ofer Blum, sa kojim je studirao u čuvenoj školi Mrasela Marsoa u Parizu, a tokom Blumovog boravka u Srbiji, razgovarali o fromiranju Svetske organizacije pantomimičara i uspostavljanju Svetskog dana pantomime.

Sve je ostalo na rečima sve do 2007. godine kada je 22. septembra preminuo njihov učitelj Marsel Marso.

Tokom Bitefa su Beogradski pantomimičari, Stojanovićeva neformalna trupa, ispred Pozorišta na Terazijama izvela performans u znak sećanja na Marsoa.

Godine 2011. francuski pantomimičar Žan Bernar Laklot pokrenuo je sve "sa mrtve tačke" kada je obeležen i prvi zvanični Svetski dan pantomime, ali na dan smrti Marsoa.

Trojica prijatelja su se na kraju dogovorila da treba obeležavati dan kada je legenda svetske pantomime rođena, a to je 22. mart.

Pre tri godine je Svetska organizacija pantomimičara poslala i zvaničnu inicijativu UNESKO-u u Parizu da se Svetski dan pantomime uvede u zvanični kalendar.

U Srbiji će Svetska organizacija pantomimičara, Beogradski pantomimičari, Festival monodrame i pantomime u Zemunu i drugi obezbediti fotografije potrebne za ilustraciju članaka, a na maratonu mogu učestvovati svi koji žele da nauče nešto o ovim temama i da svoje znanje objave na Vikipediji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

23 h

Podeli: