Završena kampanja "Ako imaš šta da kažeš - reci"

Pilot kampanja posvećena podizanju medijske pismenosti među srednjoškolcima "Ako imaš šta da kažeš - reci", završena je, a za šest meseci, koliko je trajala, đaci su razvijali nove školske sajtove, kreirali filmove i pravili školske časopise, jačajući i unapređujući medijsku pismenost mladih u srednjim školama.

Izvor: B92

Utorak, 23.02.2016.

16:05

Završena kampanja

Pilot kampanja posvećena podizanju medijske pismenosti među srednjoškolcima "Ako imaš šta da kažeš- reci", završena je, a za šest meseci, koliko je trajala, đaci su razvijali nove školske sajtove, kreirali filmove i pravili školske časopise, jačajući i unapređujući medijsku pismenost mladih u srednjim školama.

Projekti srednjoškolaca predstavljeni su u Trećoj beogradskoj gimnaziji, jednoj od devet srednjih škola u Srbiji, koje od septembra učestvuju u toj pilot kampanji.

Članovi školskih sekcija predlagali su teme u oblasti medijske pismenosti, a uz stručnu pomoć profesora izradili su nekoliko novih, medijski pismenih školskih sajtova, modernizovali školske časopise i producirali i emitovali nekoliko video filmova.

Studenti završne godine režije Fakulteta dramskih umetnosti producirali su tri kratka filma posvećena jačanju medijske pismenosti srednjoškolaca i mladih.

Kampanju je finansirala EU, a Delegacija EU u Srbiji i Ministarstvo kulture, u saradnji sa Trećom beogradskom gimnazijom, Karlovačkom gimnazijom i Ekonomsko-trgovinskom školom iz Paraćina pokrenuli su kampanju septembra 2015 u nameri da učenici srednjih škola posvete više pažnje osnovama medijske pismenosti, kritičkom razmišljanju, proveravanju informacija, razlikovanju informacija od reklame.

Prezentaciji projekata srednjoškolaca prisustvovali su šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport i ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac.

“Onog trenutka kada se medijski zakoni i novinarski profesionalni kodeksi budu poštovali striktno i bez izuzetka dobićemo medijske sadržaje, koji će postati zlatna tačka preseka između informisanja i kulture”, izjavio je danas ministar kulture i informisanja Srbije Ivan Tasovac.

Na završetku kampanje za jačanje medijske pismenosti među srednjoškolcima, Tasovac je rekao i da povremeno ima osećaj da živi u doba digitalne anahrije.

On je ukazao i da se javnost svakodnevno suočava sa novim izazovima u kojima mediji, internet i nove tehnologije, umesto da budu generatori znanja dostupnog svima, često postaju poligon za govor mržnje.

Tasovac je poručio i da odgovorna medijska scena mora postati tačka konsenzusa države, svih medijskih profesionalca, regulatornih i samoregulatornih tela, ali i građana kao korisnika medija.

Medijski obrazovana publika je jedan od najčvršćih uporišta svakog demokratskog društva, smatra Tasovac i ističe da svi treba da učine koliko mogu da medijski sadržaji postanu pristojniji nego što su danas i da je jačanje medijske pismenosti jedan od najvažnijih izazova današnjice.

On je napomenuo da je pojam medijske pismenosti sadržan u zakonima o javnom informisanju i medijima, javnim medijskim servisima i osnovnom obrazovanju.

Davenport je ocenio da je razvoj tehnologije i nauke značajno uticao na medije i da je to uslovilo potrebu da građani danas budu medijski pismeniji nego ranije.

On je odao priznanje svim učenicima koji su učestvovali u kampanji jačanja medijske pismenosti i najavio da će ih Delegacija Evropske unije za njihov rad nagraditi putovanjem u Beč, Ljubljanu i Bratislavu na Dan Evrope, 9. maja.

U programu jačanja medijske pismenosti učestvovale su srednje škole iz Beograda, Čačka, Nove Varoši, Paraćina, Sremskih Karlovaca, Novog Sada, Smederevske Palanke i Bečeja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: