"Beogradski pobednik" Živojinoviću, Mektirnanu i Abril

Nagrada "Beogradski pobedinik", koju dodeljuje Međunarodni filmski festival - Fest, pripala je ove godine srpskom glumcu Velimiru Bati Živojinoviću, američkom reditelju Džonu Mektirnanu i španskoj glumici Viktoriji Abril, saopštio je danas Cebef.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 18.02.2016.

13:08

Bata Živojinoviæ (Tanjug)

Živojinoviću, koji je obeležio zlatne dane jugoslovenske kinematografije, biće uručen "Beogradski pobednik" za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti.

Organizatori Festa podsećaju da je Živojinović debitovao 1955. godine ulogom u filmu "Pesma sa Kumbare" i od tada je ostvario oko 280 uloga na filmu i televiziji.

Bio je ikona partizanskog filma, ali je ostvario značajne uloge i u filmovima crnog talasa, kasnije i komedijama, a slavu van granica Srbije donela mu je uloga Valtera u kultnom filmu "Valter brani Sarajevo".

U Jugoslovenskoj kinoteci će 29. februara biti priređen omaž Žvojinoviću i prikazani filmovi "Tri" Aleksandra Petrovića i "Breza" Ante Babaje.

Džon Mektirnan biće nagrađen "Beogradskim pobednikom" za dosadašnje stvaralaštvo i tim povodom će u Jugoslovenskoj kinoteci 28. februara biti prikazan njegov film "Lov na crveni oktobar".

Mektirnan je na neki način redefinisao akcioni žanr i inspirisao generacije reditelja koji se i danas ugledaju na njegove filmove kao što su "Predator", "Umri muški", "Lov na crveni oktobar" i "Afera Tomas Kraun".

"Beogradski pobednik" za dosadašnje stvaralaštvo takođe će biti dodeljen i glumici Viktoriji Abril, a publika će u okviru Festa imati priliku da pogleda 27. februara u Kinoteci dva filma u kojima ona tumači glavne uloge - "Veži me" Pedra Almodovara i "Žena koja je obrisala suze" Teone Strugar Mitevske.

Abril je ostvarila brojne uloge na filmu i televiziji u rodnoj Španiji, ali i u Italiji i Francuskoj.

Poznata je po ulogama u Almodovarovim filmovima "Veži me", "Visoke potpetice" i "Kika", ali i po filmu "Ljubavnici" koji joj je doneo Srebrnog medveda za najbolju glumicu na festivalu u Berlinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: