Serija o Tinu Ujeviću - novi projekat RTS-a i HRT-a

Prvi zajednički projekat HRT-a i RTS-a, posle prošlogodišnjeg potpisivanja protokola o saradnji, jeste dokumentarno-igrana serija o pesniku Tinu Ujeviću (1891-1955), saopštio je Javni servis.

Izvor: Tanjug

Petak, 29.01.2016.

21:05

Serija o Tinu Ujeviću - novi projekat RTS-a i HRT-a
Foto: Wikimedia Commons / Public domain

Prvi zajednički projekat HRT-a i RTS-a, posle prošlogodišnjeg potpisivanja protokola o saradnji, jeste dokumentarno-igrana serija o pesniku Tinu Ujeviću (1891-1955), saopštio je Javni servis.

Snimanje serije otpočelo je u Hrvatskoj prošle godine, a u Beogradu, gde je Tin Ujević proveo skoro 10 godina, biće snimano u maju.

Snimaće se u Skadarliji, na Dunavu, na Tašmajdanu... Serija će imati četiri epizode po 55 minuta i biće emitovana na jesen 2017. godine na HRT-u i RTS-u.

"Ovo je prva takva saradnja nakon rata. Mislim da i jedna i druga strana očekuju dobar proizvod. Naravno da ćemo sarađivati i dalje kao dva velika javna servisa", istakla je rukovoditeljka Radne jedinice Produkcijski odeli Jasmina Božinovski Živalj.

Ona je dodala da su veliki projekti skupi za svaki javni servis.

"U onom trenutku kad udružimo snage mislim da možemo puno bolje i kvalitetnije proizvesti i raditi. Ja se nadam da je početak rada na ovoj seriji zapravo veliki zalog za budućnost u saradnji naša dva servisa", rekla je ona.

Glavni i odgovorni urednik Kulturno-umetničkog programa RTS Nebojša Bradić kazao je da je serija o Tinu Ujeviću jedan od važnih projekata koji RTS ima u narednom periodu.

"Dobar motiv je i saradnja sa HRT, koji će dati osnovu tog projekta. Beogradska epizoda života Tina Ujevića je svakako nešto što zanima i publiku ovde u Srbiji koliko i u Hrvatskoj, ali i sve one koje će delo Tina Ujevića ponovo privući ka novom čitanju", primetio je on.

Bradić je naglasio da je projekat važan i zato što ohrabruje i neke druge projekte kulturnog nasleđa ,bilo da se radi o ličnosti ili o epohi, "o mestu o kojem govorimo ili vremenu kojeg se sećamo, da ga na neki način kreativno oživljavamo i upućujemo ka publici".

Serija rasvetljava lik Tina Ujevića kao pesnika, ali i kao političkog aktiviste u mladosti koji je bio pristalica jugoslovenskog ujedinjenja. Osvetljava se njegov buntovnički i boemski duh.

"Reč je o kontradiktornoj ličnosti. S jedne strane neka vrsta duhovnog askete, pristalica orijentalne filozofije. S druge strane boem, u nekim fazama i alkoholičar. Nadam da će se na neki način približiti savremenom gledaocu", ističe reditelj Davor Žmegač.

Tin Ujević, svojevrsni nomad, živeo je, sem u rodnom Vrtgorcu, i u Imotskom, Makarskoj, Splitu, Zagrebu, Beogradu, Parizu, Sarajevu.

Lik mladog Ujevića tumačiće Igor Kovač, starog Milan Pleština, dok će narator biti Mislav Čavajda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: