"Kultura u Srbiji zavisi od entuzijazma pojedinca"

Nacionalni savet za kulturu (NSK) ocenio je, u analizi situacije u kulturi u Srbiji, koja je medijima dostavljena danas, da se kulturna dešavanja odvijaju neplanirano i da zavise od entuzijazma pojedinaca.

Izvor: B92

Petak, 25.12.2015.

16:41

Default images
Foto: nsk.gov.rs

"NSK koji je po Zakonu obavezan da prati kulturna zbivanja u državi, zaključuje da se kulturni život odvija stihijski, nedovoljno planirano, a da je glavna motorna snaga kulturnog života i stvaralaštva – ne kulturna strategija i politika države već energija i entuzijazam pojedinaca. Status kulturnih radnika danas je niži nego ikada", navodi se u saopštenju.

NSK je kao jedan od najvećih problema u kulturi u Srbiji naveo to što Ministarstvo kulture i informisanja još uvek nije donelo Strategiju kulturnog razvoja Srbije i to što Muzej savremene umetnosti, koji je trebalo da bude otvoren ove godine nije otvoren i što je odloženo i otvaranje Narodnog muzeja, koje je bilo najavljeno za maj 2016. godine.

"Postavljanje satova je bila greška. NSK smatra da su oni bili nepotrebni i da su iritirali jedan deo javnosti jer su govorili više o marketinškom karakteru akcije nego o suštinskoj posvećenosti temeljnoj rekonstrukciji dva muzeja", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se navodi i da je budžet za kulturu smanjen u odnosu na prošluoodišnji za 500 miliona dinara, "a ovo smanjenje ne proizilazi jedino iz činjenice da se neće više finansirati Radio-televizija Srbije i jer su ugašeni Tanjug i Radio Jugoslavija" i dodaje da se povećanje plata u javnom sektoru jedino ne odnosi na zaposlene u kulturi.

Savet je naveo da Ministarstvo nije uspostavilo neophodan sistem u funkcionisanju sektora kulture i da se to najjasnije vidi u tome što mnoge ustanove kulture nemaju direktore, već vršioce dužnosti direktora, koji su na toj poziciji duže od zakonskog roka i koji zbog privremene pozicije, "ne mogu da kreiraju koncepciju ustanove i da dugoročno planiraju".

Savet je naveo da Ministarstvo kulture i informisanja do polovine decembra nije raspisalo konkurs za projekte za 2016. godinu, iako je Zakonom o kulturi propisano da oni budu raspisani najkasnije do 1. oktobra, i da sa druge strane nije objavilo rezultate Konkursa za finansiranje umetničkih dela iz oblasti vizuelnih umetnosti za 2015. godinu, koji je zatvoren 30. juna i pozvao Ministarstvo da informiše javnost šta se sa ovim konkursom dogodilo.

Savet je naveo da zaposleni u kulturi sve češće iznose nezadovoljstvo zbog kulturne klimoeu zemlji i da smatraju da Ministarstvo ne štiti njihova prava i interese.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: