Otvorena izložba Ruska avangarda u Beogradu

Izložbu Ruska avangarda u Beogradu, 23. decembra u Muzeju istorije Jugoslavije, otvorio je Ivan Tasovac, ministar kulture i informisanja u Vladi Republike Srbije.

Izvor: B92

Četvrtak, 24.12.2015.

09:25

Default images
Foto: Darko Nikoliæ

Autorke izložbe su kustoskinje Ana Pahomova i Faina Balahovska. Na izložbi su predstavljena umetnička dela čuvenih autora iz pet ustanova: Ruskog državnog arhiva književnosti i umetnosti, Državnog Rostovsko-jaroslavsko arhitektonsko-umetničkog muzeja, Ivanovskog oblasnog umetničkog muzeja, Jaroslavskog umetničkog muzeja i Državnog istorijsko-arhitektonsko, umetničko i pejzažnog muzeja Caricino.
Postavka je upotpunjena sa 11 dela iz kolekcije Narodnog muzeja Beograda, iz zaostavštine Ljubomira Micića, osnivača avangardnog časopisa Zenit. Izložba obuhvata 117 radova od preko 50 poznatih umetnika: slike, crteže, ilustracije za knjige, skice kostima za pozorište i film, porcelan sa propagandnim porukama i idejne nacrte arhitektonskih zdanja. Među najznačajnijim delima su: grafike i slike Vasilija Kandinskog, Aleksandra Rodčenka, Ivana Kljuna, Aleksandra Arhipenka, Aleksandra Vesnina, Ljubov Popove, El Lisickog i Sergeja Ejzenštajna. Na izložbi će biti predstavljen i porcelan čiji je autor najeminentniji predstavnik ruske avangarde-Kazimir Maljevič. Ovako raznovrstan pregled dela daje sveobuhvatan prikaz svih pravaca koji pripadaju pokretu ruska avangarda (kubo-futurizam, neo- primitivizam, supermatizam, konstruktivizam i funkcionalizam).
Izložba je realizovana posredstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, u saradnji sa Ruskim muzejsko izložbenim centrom Rosizo i Narodnim muzejom u Beogradu.

Tokom trajanja izložbe biće organizovan bogat prateći program: predavanja i stručna vođenja subotom od 13 časova, kao i avangardne večeri sredom od 18 časova (performansi, predstave, koncerti i projekcije filmova).

Izložba će trajati od 24. decembra 2015. godine do 28. februara 2016. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: