Gran pri Srem film festa za iranski film

Na Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma "Srem film fest" gran pri ove godine pripao je filmu "House in the Fog" (Kuća u magli) autora Mokhtara Namdara iz Irana.

Izvor: B92

Subota, 26.09.2015.

19:08

Default images

Festival, održan u Vrdniku od 23. do 26. septembra, za cilj ima promociju autora i filmova, ali i regije u kojoj se održava.

"Srem film fest" je okupio autore filmova iz oblasti turizma i ekologije, navodi se u saopštenju organizatora. Projekcije filmova su osim u Vrdniku održane u još osam gradova - u Specijalnom rezervatu prirode "Zasavica", Rumi, Sremskoj Mitrovici, Nijemcima, Inđiji, Sremskim Karlovcima, Staroj Pazovi, Iloku i u Vukovaru.

O nagradama je odlučivao žiri u sastavu David Fedele (Australia) - predsednik žirija, Meri Bilić (Srbija) i Branko Vilus (Hrvatska), koji je pored gran pri nagrade, svake godine dodeljuje zlatnu, srebrnu i bronzanu bubamaru.

U oblasti ekologije zlatna bubamara pripala je filmu "Ova zemlja je naša zemlja", autora Sai Kong Kham iz Mijanmar, srebrna filmu "Propovednik sa farme", autora Henrik Mennander iz Finske, a broznana filmu "Godovi" autorke Kristine Rigove iz Slovačke.

Posebnu pohvala za ekološki film dobio je film "Trska" autora Turgaja Kurala iz Turske. Zlatnom bubamarom za turistički fim nagrađeno je ostvaranje "Milja za miljom", autora Džejmsa K. Martina iz Argentine, srebrnom film "Autofokus" Borisa Poljaka iz Hrvatske, a bronzanom "Ringišpil", čiji je autor Luka Popadić iz Srbije.

Posebna pohvala za turistički film pripala je filmu "Vreme" Hasana Arnautovića iz Bosne i Hercegovine. Na "Srem film festu" dodelje su i diplome za TV izraz, a svoje favorite su odabrali saradnici festivala.

"Srem film fest" svojim postojanjem i promocijom autora želi da prenese poruku da su globalni ekološki problemi univerzalni, da je isto i na Filipinima i u Srbiji, želi da građane informiše, a autori svojim radom na filmu žele da zabrinu, usreće i upozore. Kroz festival organizatori žele i da stave akcenat na Vojvodinu, Srem, Frušku goru, podsete na njihovo postojanje, a možda i da pruže neku ideju za njihovo očuvanje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: