Otvorena najveća interaktivna izložba o Mihajlu Pupinu

Najobimniji presek života čuvenog naučnika Mihajla Pupina može se od večeras videti u Istorijskom muzeju Srbije na izložbi "Pupin - od fizičke do duhovne realnosti" koju je svečano otvorio ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 24.09.2015.

21:26

Default images
Foto TANJUG/ Marko Ðokoviæ

On je izrazio nadu da će ta izložba izazvati veliko interesovanje publike ne samo zbog njegovog blistavog uma i naučnog dela koje je ostavio iza sebe "već i zato što je važno da ne dopustimo da nam naše poslovično kukanje o stanju u kulturi toliko zamuti pogled da prestanemo da primećujemo dobre primere oko nas".

Ministar je istakao da postavka pokazuje koliko nove tehnologije mogu da preobraze domaću muzeološku praksu i da stariji sada mogu dovesti decu bez bojazni da će se najmlađi, naviknuti na igrice, dosađivati.
Foto TANJUG/ Marko Ðokoviæ
Ministar je podsetio na dostignuća tog naučnika rekavši da Pupin nije bio samo naučnik, pronalazač, profesor, dobitnik Pulicerove nagrade, nego i počasni konzul Srbije u SAD, dugogodišnji predsednik Srpskog narodnog saveza u toj zemlji i veliki dobrotvor.

"On je bio gradjanin sveta koji nikada nije zaboravio svoje poreklo", rekao je Tasovac i napomenuo da uspeh u bilo kom smislu ne oslobadja od društvene odgovornosti - "naprotiv, uspeh u svim sferama društva daje vam šansu da nešto učinite i za druge".
Foto TANJUG/ Marko Ðokoviæ
Ministar je napomenuo i da ta, najveća izložba o Pupinu do sada, afirmiše javno-privatno partnerstvo u kulturi pošto je realizovana u saradnji Ministarstva kulture i informisanja, Istorijskog muzeja Srbije, Telekoma, Nelta i Kodek instituta - LiveViewStudio.
Foto TANJUG/ Marko Ðokoviæ
Generalni direktor Telekoma Srbija Predrag Ćulibrk ocenio je da izložba predstavlja fenomenalni spoj tehnologija, dizajna, inovacija, tradicije... i dodao da na inovativan način predstavlja lik i delo Mihajla Pupina.

"Telekom Srbija je kompanija koja brine o društvenoj odgovornosti, ne samo onoj koja se tiče kvaliteta naših usluga i odnosa prema našim korisnicima, nego i odgovornosti koja se tiče viših vrednosti", istakao je on i dodao da su uključeni u različite aktivnosti koje se tiču predstavljanja lika i dela Mihajla Pupina.
Foto TANJUG/ Marko Ðokoviæ
Ćulibrk je podsetio da se Pupin otisnuo put Amerike bez para i bez znanja jezika, ali da je sa sobom poneo istrajnost, volju i želju da uspe i u tome je zaista i uspeo, ali i da da je taj naučnik ostavio veliku zaostavštinu svojih dostignuća i da su ona najveća upravo u oblasti telekomunikacija.

Autorka izložbe Aleksandra Ninković Tašić napomenula je da do sada nije bilo prilike da se gradjani upoznaju sa nekim likom i delom kao što se od večeras mogu upoznati sa Pupinom.
Foto TANJUG/ Marko Ðokoviæ
Naime, ovo je prva muzejska postavka u Srbiji koja koristi savremene tehnologije i koja omogućava da svaki segment izložbe bude interaktivan, a novina u domaćoj muzeologiji je korišćenje interaktivnih naočara.

Po prvi put su izloženi Pupinovi dragoceni legati i do sada nepoznat arhivski materijal sa velikim brojem dokumenata, poput tajnog dosijea FBI koji je premijerno prikazan, a posetioci se mogu upoznati i sa nizom nepoznatih činjenica o privatnom životu velikog naučnika.

Delovi izložbe su posvećeni njegovom naučnom i profesorskom radu, književnom delu za koji je dobio Pulicerovu nagradu, angažmanu za pomoć Srbiji tokom Prvog svetskog rata, tajnom radu za američku vojsku, mnogobrojnim dobročinstvima i mecenskom odnosu prema umetnosti.

Izložba traje do 20. februara sledeće godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: