Femicomix: Izložba ženskog stripa u Puli

Strip kolektiv Komikaze gostuje u Puli projektom “Femicomix” kojim predstavlja 17 autorki iz regiona i sveta, polazeći od ideje da je stripovsko stvaralaštvo žena budućnost stripa kao forme, odnosno medija.

Izvor: Tanjug

Utorak, 11.08.2015.

12:43

Default images

Projekat “"Femicomix" obuhvata izložbu, katalog izložbe/A3 mapu postera “Izložba za poneti”, štand i DIY radionicu bedževa “Beđomatik”, a biće predstavljen od 15. do 22. avgusta u prostoru Zadruge Praksa, prenose SeeCult.

Projekat predstavlja radove Nine Bunjevac (Kanada), Amandine Meyer (Francuska), Amande Baeza (Portugal), Bojane Bogavac (Crna Gora), Ivane Pipal, Petre Brnardić, Petre Balekić, Ene Jurov, Dunje Janković i Line Rica iz Hrvatske, Nele Broenner (Nemačka), Neje Tomšič i Petre Varl iz Slovenije, Katie Woznicki (SAD/Srbija), Agneizske Piksa (Poljska), Anne Ehrlemark (Švedska) i Ivane Armanini (Hrvatska/Slovenija).

Prema navodima Ivane Armanini, koja vodi Komikaze, ženski strip ne postoji u estetskom smislu, a uobičajeno je mišljenje da žene strip i ne zanima. Ipak, u autorskom stripu, koji balansira na granici stripa, street arta, akcije, apstrakcije i eksperimenta, sve je više žena.

Smatrajući stoga potrebnim da se scena, koja je sama po sebi sklona samozatajenju, prepozna, definiše i afirmiše, Komikaze su kao jednu od misija ustanovile upravo afirmaciju ženskih autora. Kako bi potencijal ženskog stvaralaštva u stripu učine vidljivijim i pristupačnijim široj javnosti, Komikaze koriste kako ukoričene brojeve svog časopisa, tako i istoimeno onlajn izdanje Izložba “Femicomix”, kojom su Komikaze gostovale nedavno i na festivalu Crack u Rimu, nastoji da velikim plakatima pruži pregled raznovrsnih autorskih poetika i uživo predstavi publici autorke čije je radove mogla prethodno pratiti preko različitih izdanja Komikaza.

Autorke iz Hrvatske, regiona i sveta, kako je navela Asja Bakić u pratećem tekstu, zajedno daju izuzetno zanimljivu i kompleksnu sliku onoga što alternativna strip scena danas nudi.

Panorama koju “Femicomix” pruža sastavljena je fragmentarno, ali uzimajući od svake autorke pomalo, izložba stvara koherentnu vizuelnu celinu u kojoj se izmenjuju apstraktni obrisi sa konkretnim prizorima svakodnevnice, crno-beli crtež sa ekspresivnim kadrovima u visoko kontrastnim bojama.

Likovni izrazi autorki se uzajamno prepliću i nadopunjuju, razbijajući monotoniju i terajući pogled da luta od kadra do kadra, kao da svaki sledeći plakat nastavlja priču prethodnog.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: