Umro pisac Edgar Lorens Doktorov

Američki pisac Edgar Lorens Doktorov ( E.L. Doctorow) poznat po romanu "Regtajm" umro je u 85. godini.

Izvor: Beta

Sreda, 22.07.2015.

14:52

Default images
Foto: Tom Ghiden / Wikimedia Commons

Doktorov je umro juče u u bolnici u Njujorku od komplikacija zbog raka pluća, rekao je njegov sin Ričard Doktorov. Smatran jednim od vodećih autora 20. veka Doktorov je imao uspeha i kod kritike i kod publike tokom svoje 50-ogodišnje karijere.

Dobitnik je Nacionalne književne nagrade 1986. godine za delo "Worl's Fair" i nagrade Nacionalnog kruga književnih kritičara (National Book Critics Circle) 1989. za delo "Billy Bathgate" ; i 2005. za delo "The March", o američkom građanskom ratu.

Predsednik SAD Barak Obama je na tviteru napisao da je Doktorov bio "jedan od najvećih američkih pisaca".

"Mnogo sam naučio iz njegovih knjiga, nedostajaće nam", napisao je Obama na svom Tviter nalogu. Pored deset romana Doktorov je objavio dve knjige kratkih priča, pozorišni komad "Drinks Before Dinner" i brojne eseje i članke. Rođen je 6. januara 1931. godine u Njujorku. Dobio je ime po Edgaru Alanu Pou, koga je često nazivao "najvećim lošim američkim piscem". Kao dečak puno je čitao i odlučio da želi da bude pisac kada je imao devet godina.

Filmovi su snimljeni po nekoliko njegovih romana uključujući "Regtajm" u režiji Miloša Formana i "Billy Bathgate" u režiji Roberta Bentona ali Doktorov uglavnom nije bio zadovoljan filmskim verzijama njegovih knjiga. "Regtajm" je napravljen i kao mjuzikl na Brodveju 1998. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: