Nagrada "Petrovdanski vijenac" za Radomira Uljarevića

Pesnička nagrada "Petrovdanski vijenac“ za 2014/2015. godinu dodeljena je pesniku Radomiru Uljareviću za knjigu pjesama "Škola odučavanja", objavljenu 2015. godine u izdanju Arhipelaga iz Beograda.

Izvor: B92

Subota, 18.07.2015.

16:09

Default images

Foto: flickr.com/ginnerobot

Odluku o nagradi jednoglasno je doneo žiri u sastavu Jovan Delić, predsednik, Ranko Popović i Dragan Hamović, navodi se u saopštenju izdavačke kuće Arhipelag. Radomir Uljarević važi za pesnika kritičko-ironijskog lirskog odgovora na izazove stvarnosti, iskrivljenog sveta i čoveštva. Taj odgovor je odsečan i jezgrovit, ovaj pesnik ume s jezikom, navodi se u obrazloženju žirija.

Kako se dodaje, pesme u zbirci "Škola odučavanja" odlikuju se istim, obzirnim odnosom prema jezičkom oruđu, ali su tematski usmerene na stišanije i prisnije područje, potragu za duhovnim uporištem. Prema oceni žirija, reč je o pesmama duhovnih preispitivanja, često dramatičnog vapaja za spasenjem, hrišćanski razrešujućih paradoksa.

"Pesnik se ogleda i u životima drugih, ljudi s imenom i prezimenom, o kojima izlaže sažete lirske priče, duhovne parabole, sačinjava duševne portrete. Pesnik baca pogled i na predanje, na povesne i mitske priče koje nas se tiču, kao što je priča o Lazaru iz Vitanije", piše u obrazloženju žirija. Radomir Uljarević je, kako se ističe, u zbirku "Škola odučavanja", komponovanu s pažnjom, unio pet lirskih krugova, uvodnu i izvodnu pesmu.

Njima je zajedničko jedno sasvim savremeno, neglumljeno bogotražilaštvo, naslonjeno na dokaze lokalnog, narodnog ali i opšteg iskustva žive i življene vere, očitih i nevidljivih podviga i malih čuda, davnih i sadašnjih, smtraju članovi žirija. Nagrada se sastoji od venca petrovdanskog cveća, povelje, kandila i novčanog iznosa, a podrazumeva i naučni skup o poeziji nagrađenog pesnika, koji će se održati naredne godine, i objavljivanje knjige njegovih izabranih pesama.

Radomir Uljarević je naveo da je sve vezano za poeziju skroviti i da je poezija osjetljivija od vina, i potrebuje posebne sasude za čuvanje, a te sasude su um, srce i duša, sve one tajne i duboke riznice u kojima se održava u stanju večitog vrenja. Kako je dodao pesnik zna da je poezija "tajni život", a on je doživljava kao svetu tajnu koja skida veo sa tajni, i vraća ga na stvari koje nisu tajne, dodao je Uljarević.

"Dakle, sve ono što smo navikli da gledamo, sav onaj za nas vidljivi svijet, poezija obavija velom tajne, a onaj, pak, tajnoviti nam otvara i pokazuje, i ta otkrivalačka angažovanost poezije kao njeno osnovno svojstvo, zavodljiva je, i to je čini kraljicom vještine", naveo je Uljarević. Radomir Uljarević (61) objavio je 14 knjiga pesama. Dobitnik je više domaćih i međunarodnih nagrada za poeziju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: