Otvara se grupna izložba "A(r)tlantida": "Možemo li naučiti da živimo sa drugim bićima?"

Grupna izložba "A(r)tlantida" biće otvorena od 17. februara u Galeriji Novembar.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Dunja_Đolović_Arcadia
Foto: Dunja_Đolović_Arcadia

Na izložbi će biti predstavljeni radovi deset autora i autorki, a različite medijume i pristupe objedinjuje tema odnosa prema prirodi, promišljanja ekološke krize, zamišljanja moguće budućnosti čoveka, kao i poziciju i osećanja umetnika u pogledu ovih tema. Publika će videti kako o ovim temama razmišljaju Nina Ivanović, Marija Avramović, Adrijenn Ujhazi, Milija Čpajak, Anastasija Pavić, Dunja Đolović, Marina Milanović, Kemil Bekteši, Nebojša Yamasaki Vukelić i Lazar Stojić.

"Radovi na ovoj izložbi upravo i stvaraju utočište, kroz pokušaj da postave (te zatim i odgovore na) pitanje ekološke krize i odnosa prema životnoj sredini, kroz prizmu umetnosti u društvenom komentarisanju ovih tema. Sa druge strane, oni predstavljaju i svojevrstan osvrt na osećanja umetnika i umetnica na postojeće stanje životne sredine i prirodnih dobara, te na to na koji način nas ovakve okolnosti menjaju i za štite nas u budućnosti spremaju. Na kraju, ovi radovi delom i sami sebe preispituju, pred sebe stavljajući zadatak da odgovore na nešto mnogo izazovnije – na pitanje gde je (i da li je), uopšte, moguća ekološko osvešćena umetnost? Možemo li naučiti da živimo sa drugim bićima, vodeći računa o širini štete koju za sobom ostavljamo, te da li je saznanje da u tome nismo sami dovoljno jaka uteha?"

Izložba će biti otvorena do 13. marta.

Publika može posetiti galeriju svakoga radnog dana, sem ponedeljkom, od 12 do 20 sati, subotom od 10 do 18 h, a nedeljom od 10 do 14 h.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.