Kustosi presudili: Slika prodata za 450 miliona dolara ipak nije Leonardo

Izgleda da su kustosi iz muzeja Prado u Madridu doneli konačnu presudu o slici "Salvator Mundi". Ovo delo od trenutka kada se pojavilo izazvalo je brojne kontroverze i rasprave o tome da li je reč o pravom Leonardu. U novembru 2017. sliku, koja se vodila kao autentični Leonardo, kupio je saudijski ministar kulture, princ Badr bin Abdula za rekordnih 450 miliona dolara.

Kultura

Izvor: Jutarnji.hr

Sreda, 17.11.2021.

16:03

Kustosi presudili: Slika prodata za 450 miliona dolara ipak nije Leonardo
Foto: Profimedia

No kustosi iz Prada nisu saglasni s kolegama i svim onim ekspertima koji su tvrdili da je Salvator Mundi originalno delo čuvenog renesansnog umetnika. U katalogu izložbe u Pradu pod nazivom "Leonardo i kopije Mona Lize", koja se može videti u Madridu do 23. januara 2022. i koja se fokusira na kopiju Mona Lize iz tog muzeja, ali se bavi i verzijama drugih Leonardovih dela, dovedena je u pitanje autentičnost saudijske slike, što je ujedno i najoštrija kritika jednog vodećeg muzeja.

Ocena Prada zabeležena je u popisu dela u kojem se ta slika vodi kao rad "pripisana radionici ili autorizovana ili nadzirana od Leonarda" i to pod nazivom Kokova verzija budući da ju je 1900. godine kupio Fransis Kok iz Londona.

Kustoskinja iz Prada Ana Gonzales Mozo komentariše u svom tekstu da neki stručnjaci smatraju da je postojao danas izgubljeni prototip slike, dok drugi misle da je Kokova verzija "o kojoj se mnogo raspravljalo" original. Međutim, ona tvrdi da "ne postoji Leonardov prototip". Ana Mozo predlaže da je još jedna kopija slike Salvator Mundi, takozvana Ganajeva verzija (1505-15), najbliža Leonardovom izgubljenom originalu. Nabavio ju je markiz de Ganaj 1939. godine, prodata je 1999. godine i sada se nalazi u anonimnoj privatnoj kolekciji. Kustoskinja tvrdi da je vešt umetnik iz Leonardove radionice koji je naslikao Ganajevu verziju slike Salvator Mundi takođe odgovoran i za ranu kopiju Mona Lize (1507-16) koja se čuva u Pradu. Zanimljivo je da je u katalogu reprodukovana Ganajeva verzija preko cele stranice, dok uopšte nema ilustracije Kokove verzije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: