Pikaso: Oživeo od cigareta, spavao sa prostitutkama, a voleo Jugoslovenku

Jedan od osnivača kubizma Pablo Pikaso rođen je 25. oktobra 1881. godine. Svoju nadarenost je pokazivao odmalena, a kako piše u registru izgubljenih umetničkih dela postoji dva puta više ukradenih Pikasovih dela od dela bilo kojeg umetnika.

Kultura

Izvor: B92

Ponedeljak, 25.10.2021.

12:47

Pikaso: Oživeo od cigareta, spavao sa prostitutkama, a voleo Jugoslovenku
Foto: Profimedia

Njegov dolazak na svet je bio veoma traumatičan, jer je, kako piše 24sata.hr, babica koja je porađala njegovu majku pomislila da je mrtav i ostavila ga na stolu.

Pikaso ne bi preživeo da ga nije spasao ujak Salvador, koji je bio po profesiji lekar. Kako je Pikaso godinama kasnije pričao, njegov ujak mu je dunuo dim cigarete u lice, nakon čega je Pikaso odmah došao sebi.

Navodno je mogao da crta pre nego što je jedva progovorio. Kako piše History, do 13. godine je već prevazišao svog oca, nastavnika crtanja.

Dok se policija "hvalila" da je pronašla ukradenu sliku, Pikaso im pao na pod VIDEO

Otac je navodno Pikasu predao četkice i paletu i zakleo se da nikad više neće da crta. Ubrzo nakon toga Pablo Pikaso je konkurisao za umetničku školu u Barseloni. Iako učenici imaju mesec dana na raspolaganju da završe prijemni ispit, Pikaso ga je završio za dan.

Pablo Pikaso je prošao kroz nekoliko faza

Gospoðice iz Avinjona Foto: Profimedia
Kroz svoju karijeru je dostao menjao pravce i faze. Kao tinejdžer je slikao realistične portrete i pejzaže.

Onda je od 1901. do 1906. godine prošao plave i roze periode, u kojima je slikao stvari poput siromašne dece i cirkuskih scena.

Jedno od njegovih najrevolucionarnijih dela su Gospođice iz Avinjona, portret pet prostitutki nastao 1907. godine otvorivši na taj način vrata kubizmu.

Pikaso je do 1912. godine izmislio kolaž povezivanjem platna, isečaka novina i drugih materijala na površini svojih slika.

Kasnije, Pikaso se bavio formom neoklasicizma i ponovnom reprodukcijom slika velikana poput Dijega Velakseza, Eduara Mane i Ežena Delakroa.

U različitim periodima svog stvaralaštva je koristio i elemente nadrealizma, ekspresionizma, postimpresionizma i simbolizma.

Pikasov opus, kojoi obuhvata više od 50.000 slika, crteža, gravura, skulptura i keramike proizvedenih tokom 80 godina, opisano je u nizu perioda koji se preklapaju. Njegov prvi značajan period - "plavi period" počeo je ubrzo nakon njegove prve izložbe u Parizu.

U delima kao što je Stari gitarista (1903), Pikaso je slikao plavim tonovima kako bi dočarao melanholični svet siromašnih. Nakon plavog perioda usledio je “period ruže”, u kome je često prikazivao cirkuske scene, a zatim i Pikasov rani rad u skulpturi. Godine 1907. Pikaso je naslikao revolucionarno delo Les Demoiselles d'Avignon, koje se svojom fragmentovanom i iskrivljenom predstavom ljudskog oblika odvojilo od prethodne evropske umetnosti. Les Demoiselles d'Avignon pokazao je uticaj na Pikasa i afričke umetnosti maski i Pola Sezana i smatra se pretečom kubističkog pokreta, koji su osnovali Pikaso i francuski slikar Žorž Brak 1909.

U kubizmu, koji je podeljen na dve faze, analitičku i sintetičku, Pikaso i Brak su uspostavili savremeni princip da umetničko delo ne mora da predstavlja stvarnost da bi imalo umetničku vrednost. Glavna kubistička dela Pikasa obuhvatala su njegove kostime i scenografije za Ruse balete Sergeja Djagiljeva (1917) i Tri muzičara (1921). Kubistički eksperimenti Pikasa i Braka takođe su rezultirali pronalaskom nekoliko novih umetničkih tehnika, uključujući kolaž.

Nakon kubizma, Pablo Pikaso je istraživao klasične i mediteranske teme, a slike nasilja i muke sve više su se pojavljivale u njegovom delu. Godine 1937. ovaj trend je kulminirao remek-delom Gernika, monumentalnim delom koje je evociralo užas i patnju baskijskog grada Gernika kada su ga uništili nemački ratni avioni tokom Španskog građanskog rata. Pikaso je ostao u Parizu tokom nacističke okupacije , ali se vatreno protivio fašizmu i nakon rata se pridružio francuskoj komunističkoj partiji.

Čime se još bavio, sem slikarstvom?

Gernika Foto: Profimedia
U jednom periodu svog života, od 1917. godine do 1924. godine, Pikaso je dizajnirao scenografije i kostime za brojne balete.

Počeo je da piše poeziju 1935. godine, a takođe je i autor dve predstave iz četrdesetih.

Pikasove slike prodate za više od 100 miliona dolara u Las Vegasu

Pablo Pikaso – ukradena dela

Prema evidenciji od pre nekoliko godina, Pikaso ima 1.147 radova koji su ukradeni, nestali ili je sporno gde se nalaze, što je dva puta više nego bilo kom drugom umetniku, navodi se u registru izgubljenih umetničkih dela.

Ukradena dela Pabla Pikasa su i te kako bitna, ali šta je sa njegovim najpoznatijim slikama? Koje najpoznatije slike Pabla Pikasa su očarale svet?

Stari gitarista
U čuvenom “Plavom periodu“, dominirala je plava boja. Ovaj veliki umetnik je zanesenost plavom bojom pripisao depresiji koja ga je obuzela nakon smrti prijatelja. Upravo je u tom periodu i nastala jedna od njegovih najpoznatijih slika “Stari gitarista”.

Dečak sa lulom
U vreme nastanka ove slike, Pablo Pikaso je prestao da slika u plavim nijansama i prešao je na ružičaste. Najpoznatiji primer iz ovog perioda njegove zanesenosti i zaljubljenosti je Dečak sa lulom.

Žene iz Alžira
Slika "Žena iz Alžira" nastala je 1955.godine i u pitanju je poslednja iz serije "alžirskih žena" koje je naslikao Pikaso, inspirisan francuskim umetnikom iz 19. veka Delakroom. Ova serija se sastoji od 15 slika, a svaka od njih je označena odgovarajućim slovom abecede.

"Žena iz Alžira" koja je na aukciji 2015. dostigla rekordnu cenu, označena je kao verzija "O". Slika je dugo bila u vlasništvu privatnih kolekcionara Viktora i Sali Ganz, koji su je kupili godinu pošto je nastala i to za tadašnjih basnoslovnih 212.000 dolara.

Gernika
Ova slika prikazuje gomilu upletenih tela u agoniji među urbanim ruševinama. Smatra se njegovim remek-delom. Slika meša različite estetske pristupe, od kubizma preko ne-klasicizma do nadrealizma.

Žaklina sa cvećem
Ova slika nayvana je po njegovoj drugoj ženi, Žaklini. Pikaso je tada imao 72 godine, a Žaklina (Jacqueline) je imala 27.

Sve žene Pabla Pikasa

Žene su bile njegova najveća inspiracija, a svaka njegova ljubavnica je bila ovekovečena na platnu ili bi pak stvari išle obrnutim redosledom – svaki njegov model bi završio u njegovom krevetu.

Poznato je da se jedan Pikasov prijatelj našalio rekavši da je slikar menjao žene kao slikarske tehnike, budući da se često dešavalo da je bio u paralelnim vezama. Interesantno je da je žene koje je voleo počinjao da slika na svom platnu tek kada bi prestao da ih voli, pa su tako i one mogle same da procene kada je došao kraj njihovoj vezi.

Nevinost je izgubio u bordelu, a sklonost prema prostitutkama je nasledio od oca, koji je svake nedelje odlazio u javnu kuću.

U svom životu je imao samo dve zakonite žene i mnogo ljubavnica.

Ipak, samo sedam žena je ostavilo poseban pečat na njegov život - model Fernanda Olivije, Eva Guel, balerina Olga Hohlova, Mari-Tereza Valter, slikarka i fotografkinja Dora Mar (Jugoslovenka Teodora Marković), studentkinja umetnosti Fransoaz Žilo i Žaklin Roke

Pikasova osećanja prema ženama su varirala od ekstremne nežnosti do snažne mržnje, a jedino što mu je bilo važno jeste da žena bude niža od njega. Taj uslov nije bilo lako ispuniti jer je bio visok 163 centimetra.

Dok je Pablo Pikaso najpoznatiji po prezimenu, njegovo puno ime ima 25 reči

Na krštenju, Pikaso je kršten kao Pablo Diego José Francisco de Paula Juan Nepomuceno María de los Remedios Cipriano de la Santísima Trinidad Martyr Patricio Clito Ruíz i Picasso.

Njegovo neverovatno dugo ime je mešavina imena njegovih rođaka i svetaca. Ruiz potiče od imena njegovog oca, dok Pikaso potiče od imena njegove majke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: