Pikaso: Oživeo od cigareta, spavao sa prostitutkama, a voleo Jugoslovenku

Jedan od osnivača kubizma Pablo Pikaso rođen je 25. oktobra 1881. godine. Svoju nadarenost je pokazivao odmalena, a kako piše u registru izgubljenih umetničkih dela postoji dva puta više ukradenih Pikasovih dela od dela bilo kojeg umetnika.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Njegov dolazak na svet je bio veoma traumatičan, jer je, kako piše 24sata.hr, babica koja je porađala njegovu majku pomislila da je mrtav i ostavila ga na stolu.

Pikaso ne bi preživeo da ga nije spasao ujak Salvador, koji je bio po profesiji lekar. Kako je Pikaso godinama kasnije pričao, njegov ujak mu je dunuo dim cigarete u lice, nakon čega je Pikaso odmah došao sebi.

Navodno je mogao da crta pre nego što je jedva progovorio. Kako piše History, do 13. godine je već prevazišao svog oca, nastavnika crtanja.

Dok se policija "hvalila" da je pronašla ukradenu sliku, Pikaso im pao na pod VIDEO

Otac je navodno Pikasu predao četkice i paletu i zakleo se da nikad više neće da crta. Ubrzo nakon toga Pablo Pikaso je konkurisao za umetničku školu u Barseloni. Iako učenici imaju mesec dana na raspolaganju da završe prijemni ispit, Pikaso ga je završio za dan.

Prošao kroz nekoliko faza

Kroz svoju karijeru je dostao menjao pravce i faze. Kao tinejdžer je slikao realistične portrete i pejzaže.

Onda je od 1901. do 1906. godine prošao plave i roze periode, u kojima je slikao stvari poput siromašne dece i cirkuskih scena.

Jedno od njegovih najrevolucionarnijih dela su Gospođice iz Avinjona, portret pet prostitutki nastao 1907. godine otvorivši na taj način vrata kubizmu.

Gospođice iz Avinjona Foto: Profimedia
Gospođice iz Avinjona Foto: Profimedia

Pikaso je do 1912. godine izmislio kolaž povezivanjem platna, isečaka novina i drugih materijala na površini svojih slika.

Kasnije, Pikaso se bavio formom neoklasicizma i ponovnom reprodukcijom slika velikana poput Dijega Velakseza, Eduara Mane i Ežena Delakroa.

U različitim periodima svog stvaralaštva je koristio i elemente nadrealizma, ekspresionizma, postimpresionizma i simbolizma.

Gernika Foto: Profimedia
Gernika Foto: Profimedia

Čime se još bavio, sem slikarstvom?

U jednom periodu svog života, od 1917. godine do 1924. godine, Pikaso je dizajnirao scenografije i kostime za brojne balete.

Počeo je da piše poeziju 1935. godine, a takođe je i autor dve predstave iz četrdesetih.

Pikasove slike prodate za više od 100 miliona dolara u Las Vegasu

Ukradena dela

Prema evidenciji od pre nekoliko godina, Pikaso ima 1.147 radova koji su ukradeni, nestali ili je sporno gde se nalaze, što je dva puta više nego bilo kom drugom umetniku, navodi se u registru izgubljenih umetničkih dela.

Ljubavni život Pabla Pikasa

Žene su bile njegova najveća inspiracija, a svaka njegova ljubavnica je bila ovekovečena na platnu ili bi pak stvari išle obrnutim redosledom – svaki njegov model bi završio u njegovom krevetu.

Poznato je da se jedan Pikasov prijatelj našalio rekavši da je slikar menjao žene kao slikarske tehnike, budući da se često dešavalo da je bio u paralelnim vezama. Interesantno je da je žene koje je voleo počinjao da slika na svom platnu tek kada bi prestao da ih voli, pa su tako i one mogle same da procene kada je došao kraj njihovoj vezi.

Nevinost je izgubio u bordelu, a sklonost prema prostitutkama je nasledio od oca, koji je svake nedelje odlazio u javnu kuću.

U svom životu je imao samo dve zakonite žene i mnogo ljubavnica.

Ipak, samo sedam žena je ostavilo poseban pečat na njegov život - model Fernanda Olivije, Eva Guel, balerina Olga Hohlova, Mari-Tereza Valter, slikarka i fotografkinja Dora Mar (Jugoslovenka Teodora Marković), studentkinja umetnosti Fransoaz Žilo i Žaklin Roke

Pikasova osećanja prema ženama su varirala od ekstremne nežnosti do snažne mržnje, a jedino što mu je bilo važno jeste da žena bude niža od njega. Taj uslov nije bilo lako ispuniti jer je bio visok 163 centimetra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.