Pronađen portret Fragonara koji je nestao pre 200 godina

Remek delo francuskog slikara Žan-Onore Fragonara (Jean-Honore Fragonard) koje predstavlja "Filozofa koji čita" pronađeno je prilikom popisa predmeta za nasledstvo, javili su danas francuska aukcijska kuća i stručnjaci u Parizu koji su identifikovali delo.

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 25.03.2021.

16:42

Pronađen portret Fragonara koji je nestao pre 200 godina
Foto: Profimedia

Kada je stručnjak došao da napravi inventar stvari za nasledstvo u jednom stanu privukla ga je ovalna slika okačena vrlo visoko na zidu salona, a kojoj porodica nije pridavala pažnju generacijama.

On je primetio stari jedva čitljiv natpis na poleđini pozlaćenog drvenog rama: Fragonar.

Stručna firma za ekspertizu starih slika Turken (Turquin), potvrdila je da se radi o Fragonaru.

Slika koja je nestala pre više od 200 godina biće stavljena na aukciju 26. juna, a procenjena vrednost je između 1,5 i dva miliona evra.

Plantno Žan-Onore Fragonara (1732-1806) datira iz perioda 1768-1770 kada se on usudio da promoviše svoj stil. Daleko od ženskih likova kojim se proslavio izabrao je temu čitanja. Napravio je najmanje devet portreta zrelih muškaraca kome je pridodat i "Filozof koji čita".

"Uprkos nagomilanoj prašini i požutelom laku, snaga njegovih slika ostaje savršeno prepoznatljiva", rekao je stručnjak Stefan Penta. On je rekao da je umetnik tu na vrhuncu svog stvaralaštva, da su mu potezi četkom brzi, sigurni i ekspresivni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: