Van Gogova "Ulična scena na Monmartru" prodata za 14 miliona FOTO

Slika Vinsenta van Goga "Ulična scena na Monmartru", koja se više od jednog veka nalazila u privatnoj kolekciji, prodata je danas na aukciji za 14 miliona evra.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Aukcijska kuća Sodebi procenila je prethodno sliku na pet do osam miliona evra. Van Gog je, inače, sliku izradio 1887. godine dok je boravio u Parizu sa bratom Teom, prenosi Rojters

Agencija navodi da je današnja aukcija održana iz Pariza licitiranjem putem interneta ili telefonom, a ponuda od 14 miliona evra stigla je u poslednjem trenutku pre nego što je kao konačna ranija najviša ponuda potvrđena cena od 13,05 miliona evra.

Slika koja prikazuje muškarca i ženu kako šetaju ruku pod ruku pored trošne ograde i s vetrenjačom u pozadini potiče iz privatne kolekcije jedne francuske porodice, a deo je serije koju je Van Gog uradio na Monmartru, pariskom kvartu u kojem sada dominira Bazilika Svetog srca, prenosi Rojters.

Van Gog je boravio u Parizu od 1886. do 1888. godine, a zatim se preselio na jug Francuske, gde je tokom jedne epizode mentalnog oboljenja odsekao sebi uvo. Umro je nedaleko od Pariza 29. jula 1890. dva dana nakon što je pokušao samoubistvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.