Najveći muzej sveta na velikom gubitku zbog korone

Luvr i nekoliko drugih velikih pariskih muzeja pretrpeli su teške posledice pandemije kovida 19, uz pad broja posetilaca veći od 70 odsto 2020. godine.

Izvor: Beta-AFP
Podeli
Foto: Depositphotos, TTstudio
Foto: Depositphotos, TTstudio

Luvr - najveći muzej sveta, zatvoren šest meseci, dočekao je 2,7 miliona posetilaca 2020. godine, ili 72 odsto od 9,6 miliona koliko ih je bilo 2019. godine. Najviše posetlaca, 10,2 miliona, imao je 2018.

Taj muzej je ostao bez stranih turista - Amerikanaca, Kineza, Japanaca, Brazilaca, koji obično predstavljaju 75 ukupne posete, te su Francuzi 2020. činili 84 odsto ukupnog broja posetilaca.

Gubitak prihoda Luvra iznosio je više od 90 miliona evra, dok je državna pomoć bila 46 miliona.

Odsustvo stranih turista osetilo se i u Versajskoj palati kod Pariza, jednoj od najposećenijih lokacija u Francuskoj: tamo je 2020. bilo dva miliona posetilaca, a 2019. 8,2 miliona, što je pad od oko 75 odsto.

I javna ustanova koja obuhvata Muzej Orsej i Muzej Oranžeri zabeležila je pad od 77 odsto u poređenju sa 2019. godinom, rekordnom za ta dva muzeja.

Centar Pompidu imao je 72 odsto manje posetilaca, kao i Vojni muzej (Muze Arme). Nešto više od milion posetilaca bilo je u desetak muzeja grada Pariza što je pad od 54 odsto.

Snažna diversifikacija digitalne ponude muzeja je obeležila 2020. i veoma je dobro funkcionisala od Luvra do Versaja u prvoj polovini godine, ali je to primetno izbledelo u drugoj olovini 2020. zbog množenja muzejskih ponuda na Internetu i zamora javnosti virtuelnim.

Ipak na sajtu louvre.fr je bio 21 milion virtuelnih posetilaca.

Pariski muzeji vape za nastavkom rada, raspeti između razumevanja za pandemiju i ogorčenja jer zbog nje neke izložbe nisu ni mogli da postave, a za svega nekoliko nedelja po virteuelnom otvaranju u zaborav padaju njihove druge, lak i svetski vodeće: "Telo i duša od Donatela do Mikelandjela" u Luvru, "Matisse, comme un roman" u Centru Pompidu ili "les Olmeques" u Muzeju na Keju Branli.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.