U beogradskim galerijama dela umetnika različitih generacija i izraza

Kraj poslednje novembarske nedelje je u nekoliko beogradskih izložbenih prostora doneo nove postavke.

Kultura

Izvor: B92

Nedelja, 01.12.2019.

15:15

U beogradskim galerijama dela umetnika različitih generacija i izraza
Foto: ilustracija depositphoto/woodkern

Od Novog Beograda, preko Kosančićevog venca i Knez Mihailove, do Banovog brda. Tako će u Galeriji "Blok" (Jurija Gagarina 221, Blok 45), u 20 časova biti otvorena izložba vajara Vojina Rajovića, na kojoj će predstaviti radove iz dela svog opusa koji je nazvao "Senke misli - krokiji besmisla".

"Svaki objekt je skup misli bez direktnog značenja. Ovo nisu misli kao reakcija na spoljne događaje mada su i one neminovno prisutne. To su misli koje se kreću od subjekta ka beskonačnosti i sa svom strukturom samog subjekta, a ne od događaja ili objekta do subjekta koji bi ih objasnio ili opisao", objašnjava umetnik dela sa kojima se posle tri godine ponovo predstavlja samostalnom izložbom.

Umetnik koji je Fakultet likovnih umetnosti završio u klasi profesora Vladimira Komada, prethodno je svoje "Vojnike na plaži" izlagao u Prodajnoj galeriji "Beograd", gde je u četvrtak otvorena izložba Ružice Mitrović - "Tokovi".

"Slike Ružice Mitrović su odraz i izraz i muzike i pokreta. Čitav kaleidoskop sveukupne umetnosti i života sadržan je u njima", zabeležio je u katalogu ove postavke akademik vajar Svetomir Arsić Basara.

A o delima umetnice koja je Fakultet likovnih umetnosti završila u Antverpenu (Belgija), a pored slikarstva bavi se i video artom, mejl artom i performansima, istoričar umetnosti Zdravko Vučinić napominje da su u njima "uspostavljene osetne harmonične vibracije koje se smeštaju u vizuelno prefinjena, krajnje iznijansirana, optička prožimanja".

U četvrtak je u Galeriji 73 posthumno otvorena samostalna izložba slika Katarine Obradović (1994-2019) - "Gnezdo". Reč je o seriji slika velikih formata rađenih tehnikom ugljen na papiru, a izloženi su i akvareli, radovi nastali tušem i perom, kao i uljem na platnu. O umetnici koja je živela i radila u Beogradu, gde je prošle godine na FLU upisala doktorske studije, Mina Rakidžić, autorka teksta za katalog, između ostalog, piše:

"Kajini radovi bili su naličje njenog temperamenta i energičnosti. Njihova monumentalnost, strastvena ekspresija i snažan kontrast dominiraju prostorom gde god da su postavljeni. Motivi kokoške i gnezda obeležili su njen stvaralački opus. Gnezdo kao simbol doma i porekla, povratka i sigurnosti, ljubavi i prosperiteta i kokoška kao majka i zaštitnik kuće".

Makedonsku umetnicu srednje generacije Tanju Balać će beogradska publika moći da upozna uz samostalnu izložbu Invisible exposure 2 ("Nevidljiva izloževnost 2"), koju u nekadašnjoj galeriji "Progres" organizuju Kvart BW u saradnji sa Galerijom ŠTAB. Većina izloženih slika, nastalih u poslednjih pet godina, do sada nije izlagana. Autorkina "nevidljiva izloženost" izvor je duhovnog, nemira, sna, memorije, sene, ljubavi i života i sve zajedno predstavlja element njene lične identifikacije.

U Salonu MSU, u Pariskoj ulici, u toku je izložba Silent talk ("Nemi govor") Lane Vasiljević, na kojoj je izložen veliki broj objekata i skulptura. Galerijski prostor je višestruko nagrađenoj umetnici poslužio kao poligon za razmatranje različitih ideja i formi, a dela odražavaju njene unutrašnje stavove i intimne promisli i svojevrsna su "mapa uma". Kustos izložbe je Una Popović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: