ULUS obeležava stogodišnjicu izložbom stotinu radova svojih sto članova

Udruženje likovnih umetnika Srbije (ULUS) obeležava stogodišnjicu večeras u Umetničkom paviljonu "Cvijeta Zuzorić" i Galeriji ULUS u Beogradu, izložbom stotinu radova svojih sto članova

Kultura

Izvor: Tanjug

Petak, 22.11.2019.

12:48

ULUS obeležava stogodišnjicu izložbom stotinu radova svojih sto članova
Foto: depositphotos/natalt

Radovi stotinu umetnika pripadaju različitim vremenima, likovnim disciplinama, pravcima i stilovima, a prema navodima autorke Natalije Cerović, svako od njih je na svoj način doprineo afirmaciji srpske likovne umetnosti.

Izložba je nastala, kako ističe autorka, kao izraz zahvalnosti i poštovanja prema naporima osnivača ULUS, koji su pokušali da osnivanjem profesionalne asocijacije zaštite svoja radna prava i poboljšaju uslove za razvitak likovne umetnosti na ovim prostorima.

Uz osnivače, biće predstavljeni i umetnici koji su nastavili da unapređuju te osnovne ideje, kao i dobitnici nagrada na velikim godišnjim izložbama ULUS-a, počev od 1960. godine.

Slike i skulpture iz muzejskih zbirki biće predstavljene putem video prezentacije, a Narodni muzej, Muzej savremene umetnosti i Umetnička galerija “Nadežda Petrović” dozvolili su upotrebu reprodukcija izabranih radova iz njihovih zbirki u katalogu.

U Galeriji ULUS nalaziće se 23 dela koja su slikari, grafičari, vajari i umetnici iz oblasti proširenih medija ustupili iz sopstvenih ateljea, dok će u Umetničkom paviljonu “Cvijeta Zuzorić” biće izloženi radovi iz kolekcije Radivoja Dražovića koja je formirana u toku četiri decenije, a sadrži slike, skulpture i objekte iz celog XX i početka XXI veka.

Za Paviljon “Cvijeta Zuzorić” ustupljeno je 40 radova isto toliko umetnika, što će biti prvo predstavljanje kolekcije Dražović u javnosti.

Program obeležavanja jubileja obuhvataće tribine i promociju kataloga izložbe, a u saradnji sa RTS-om i redakcijom emisije "Trezor", biće prikazano više dokumentarnih emisija o istorijatu ULUS-a i značajnim umetnicima koji su obeležili vreme razvoja.

Proteklih decenija gotovo svi umetnici u Srbiji bili su članovi ULUS-a, a trenutno ih ima oko 2.500.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: