U Luvru izložba povodom 500 godina od smrti Leonarda da Vinčija

Muzej Luvr priredio je izložbu povodom 500 godina od smrti renesansnog majstora Leonarda da Vinčija sa pozajmljenim "Vitruvijevim čovekom" iz Italije i sa prilikom za virtuelni susret sa Mona Lizom, ali bez dela "Salvator Mundi".

Izvor: Beta
Podeli
Foto: gettyimages/ Pool
Foto: gettyimages/ Pool

Za veliku izložbu u pariskom muzeju iz Italije će biti pozajmljeno pet dela i dve kopije dela slavnog Da Vinčija.

Pored "Vitruvijevog čoveka" izloženog u Veneciji, Luvru će biti pozajmljena još četiri Da Vinčijeva crteža, kao i dve kopije njegovih dela izloženih u Firenci.

Dozvolu za izlaganje "Vitruvijevog čoveka" italijanski sud izdao je tek 16. oktobra pošto je neprofitna grupa "Italija nostra" uložila protest, tvrdeći da takvo remek-delo ne treba da napušta Italiju.

Luvr ipak do danas nije uspeo da ubedi misterioznog vlasnika dela "Salvator Mundi" da pozajmi sliku. "Salvator Mundi" je na aukciji u Njujorku prodat po rekordnoj ceni od 450 miliona dolara 2017. godine.

Trgovac umetničkim delima Keni Skačer veruje da je locirao sliku kao i da se verovatno nalazi na jahti saudijskog prestolonaslednika Mohameda bin Salmana.

"Mona Liza", poznata i kao "Đokonda", svakodnevno privlači 30.000 posetilaca u Luvru. Cena uspeha kod publike portreta mlade firentinske dame učinila je da slika ne bude deo postavke posvećene Da Vinčiju, ali će posetioci, zahvaljujući virtuelnoj stvarnosti, imati priliku da sami provedu sedam minuta "oči u oči" sa Mona Lizom.

Izložba će biti otvorena u četvrtak i trajaće do februara, a u pretprodaji, koja je počela juče, do sada je kupljeno 220.000 karta.

strana 1 od 2 idi na stranu