Prvi put dela dva čuvena umetnika na istoj izložbi

Zaljubljenici u likovnu umetnost, pre svega baroknu, ne bi trebalo da propuste jedinstvenu priliku da u Beču u njegovom Muzeju istorije umetnosti, ove jeseni vide izložbu slika Karavađa i skulptura Berninija.

Kultura

Izvor: Tanjug

Petak, 23.08.2019.

13:35

Prvi put dela dva čuvena umetnika na istoj izložbi
Foto: babenkodenis/depositphotos

Uz ovu dvojicu velikana koji su značajno doprineli popularisanju baroka u Evropi, na izložbi koja se otvara 15. oktobra biće predstavljena i dela manje cenjenih slikara i vajara koji su sledili primere Karavađa i Berninija, poput Artemisije Đenileši, Anibala Karačija, Nikole Pusena...

Dela Mikelanđela Marisija da Karavađa i vajara Đanija Lorenca Berninija nisu nikada bila zajedno izložena i ovo je prva prilika da se vidi u kojoj meri su njih dvojica, radeći u različitim materijalima, sledili iste ideje, da se akteri koje prikazuju kreću naglo, dramatično birajući iste ili slične religiozne teme.

Obojici je bilo bitno da prikažu emocije. U Austriji se čuva najviše Karavađovih slika, ali će za ovu priliku biti pozajmljene najvažnije slike iz svih muzeja u svetu. Izložba će biti otvorena do 19. januara i uvrštena je među najvažnije izložbe ove jeseni u Evropi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: