Mural beogradskog umetnika osvanuo u centru Madrida

Beogradski vizuelni umetnik Andrej Žikić Artez u prethodnom periodu obojio je zidove mnogih gradova, među kojima su Istanbul, Beč, Kairo, Almati, da bi prošle nedelje u okviru umetničkog sajma "Urvanity Art Fair" naslikao mural u jednoj od najprometnijih ulica u Madridu.

Izvor: Tanjug
Podeli

Mural pod nazivom "O ovom gradu" proteže se na četiri sprata u glavnoj, veoma prometnoj, gradskoj zoni.

Elementi na muralu su prepoznatljivi za rad ovog umetnika: nežni ženski lik, sobne biljke, kućica za ptice, knjige, a ovog puta predstavljaju poziv putnicima da dođu u Madrid.

Artez kaže da je mural koji je naslikao priča o Madridu, mestu u koji posetioci iz celog sveta mogu da dođu i uživaju u živopisnim umetničkim i kulturnim sadržajima koje ovaj grad nudi.

"Devojka prikazana na muralu drži gomilu knjiga važnih za istoriju i kulturu grada, kao i malu kućicu za ptice koja poziva sve ptice-selice da dolete ovde i osećaju se kao kod kuće", kaže Artez.

Njegov rad je izazvao veliku pažnju prolaznika, lokalnog stanovništva, ali i turista.

"U jednom trenutku sam se okrenuo i dočekale su me ovacije. Oslikavanje je posmatralo više od pedeset ljudi koji su mi aplaudirali", priseća se Artez i dodaje da je kasnije saznao da je i Manuela Karmena, gradonačelnica Madrida, tražila organizatorima festivala da joj pošalju fotografije murala.

Festival "Urvanity Art Fair" predstavio je radove više od devedeset internacionalno afirmisanih umetnika sa cele planete.

strana 1 od 2 idi na stranu