Slika "Ruševine Zadra" postala deo riznice Narodnog muzeja

Slika iz rane epohe našeg čuvenog slikara akademika Petra Omčikusa "Ruševine Zadra" sinoć je, kao poklon umetnika, postala deo kolekcije Narodnog muzeja u Beogradu.

Izvor: Tanjug
Podeli
FOTO: TANJUG/ DIMITRIJE GOLL
FOTO: TANJUG/ DIMITRIJE GOLL

Supruga Petra Omčikusa Meri Omčikus uručila je sliku na svečanosti direktorki Narodnog muzeja Bojani Borić Brešković.

Meri Omčikus je kazala da je Petar bio sprečen da prisustvuje večerašnjem događaju u Narodnom muzeju.

"Želja mog muža bila je da pokloni sliku 'Ruševine Zadra' Narodnom muzeju. Sada je presretan", kazala je Meri Omčikus.

Bojana Borić Brešković naglasila je da je slika "Ruševine Zadra" izuzetan poklon za Narodni muzej.

"Zadarska grupa jeste važna za razvoj naše institucije. Ovaj poklon je dragocen, važan za razvoj naše institucije i buduće generacije će biti u prilici da pogledaju delo Petra Omčikusa 'Rušenje Zadra' u našoj stalnoj postavci", kazala je direktorka Narodnog muzeja Borić Brešković.

Svečano uručenje slike "Ruševine Zadra" upotpunila je promocija monografije "Petar Omčikus", koju su priredili Lidija Merenik i Ješa Denegri, a objavila Fondacija Vujičić kolekcija.

Ugledni istoričari umetnosti u knjizi prate životni i stvaralački put poznatog slikara od kada se kao devetnaestogodišnjak obreo na Akademiji likovnih umetnosti, preko prve samostalne izložbe 1951. godine.

Osim autora monografije, o delu Petra Omčikusa večaras je u Narodnom muzeju govorio i Duško Vujošević.

Ješa Denegri je kazao Tanjugu da je od istinske važnosti to što je monografija izašla dok je umetnik živ.

"Važno nam je da Petar Omčikus ima u rukama monografiju posvećenu njegovom radu. Reč je o višedecenijskom radu koji se odvijao kod nas i u Parizu. Svi koji su imali knjigu u ruci smatraju da je i sa grafičke strane lepo urađena. To je poduhvat koji istovremeno sa izdavačkim nivoom ima i ljudsku dimenziju. Opus jednog umetnika je u skladu s našim mogućnostima obrađen u skladu s njegovim vrednostima", kazao je Denegri.

Slikarstvo

Izložba ''Percepcije. Žena po meri društva?"

Izložba ''Percepcije. Žena po meri društva?" koja je postavljena u Galeriji Matice srpske, u prve dve nedelje privukla je veliki broj posetilaca. U okviru pratećeg programa ove izložbe predstojećeg petka i subote u Galeriji Matice srpske posetioce očekuje zanimljiv program.

Slikarstvo četvrtak 11.10. 15:33 Komentara: 0
strana 1 od 3 idi na stranu