Prodata četiri Benksijeva dela, nijedno nije doživelo sudbinu prethodnog

Četiri Benksijeva dela prodata su na aukciji u Parizu, a nijedno nije doživelo sudbinu slike britanskog uličnog crtača koja se sama izrezala u deliće nakon što je prodata za više od milion funti na aukciji u Londonu ranije ovog meseca.

Kultura

Izvor: N1

Petak, 26.10.2018.

11:40

Prodata četiri Benksijeva dela, nijedno nije doživelo sudbinu prethodnog
Foto: Gettyimages

Među prodatim delima u aukcijskoj kući na Jelisejskim poljima bila je i Benksijeva slika koja prikazuje britansku kraljicu Viktoriju iz 19. veka u neobičnoj seksualnoj pozi s drugom ženom.

Prodata je za 11.700 evra, dok je Benksijevo platno "Konzerva supe" prodato za 46.800 evra.

Drugo Banksijevo delo prikazuje Doroti iz "Čarobnjaka iz Oza" i specijalnog policajca koji joj rukama u gumenim rukavicama pretražuje korpu.

Najskuplje delo, rad američkog umetnika KAWS-a nazvan "Bez naslova (Miffy jede), prodato je za 123.500 evra. Međutim, nije se ponovio događaj od 5. oktobra u Sotbiju u Londonu, kada se Benksijeva slika "Devojčica s balonom" sama uništila rezačem skrivenim u ramu, nakon što je prodata.

Delo je za 1,2 miliona evra kupila evropska kolekcionarka koja je kasnije objavila da je nakon prvobitnog šoka odlučila da plati delo smatrajući da time poseduje deo istorije umetnosti.

Nakon aukcije umetnik je objavio video-snimak u kojem se prikazuje kako je sakrio rezač u ram platna. Platno je, nakon što je izrezano, preimenovao u "Ljubav je u kanti", prema Sotbiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: