Izložba "Pogled izbliza. Atelje Paje Jovanovića"

Izložba "Pogled izbliza. Atelje Paje Jovanovića", autorke kustosa Isidore Savić biće otvorena sutra u Muzeju Paje Jovanovića u Beogradu, povodom 115 godina od osnivanja Muzeja grada Beograda.

Kultura

Izvor: Tanjug

Nedelja, 14.10.2018.

20:50

Izložba
Foto: Muzej grada Beograda

Izložba je posvećena oživljavanju enterijera i evociranju atmosfere Jovanovićevog bečkog ateljea, čiji je inventar, po želji umetnika, predat na čuvanje Muzeju grada Beograda 1952. godine.

Umetnikove slike, crteži, skice, lični predmeti i slikarski rekviziti, koji su bili sastavni deo nekadašnjeg luksuznog ateljea u Beču, biće izloženi u Muzeju Paje Jovanovića.

Atelje Paje Jovanovića, svetski priznatog akademskog umetnika, po uređenju, nameni i reprezentativnosti odgovara konceptu velikih evropskih ateljea s kraja 19. i početka 20. veka.

Sažimajući privatnu i javnu funkciju, kolekcionarsku strast i potrebu za lepim, Jovanovićev atelje je bio odraz umetnikovog sopstva, ali i duha vremena.

Opremljen u duhu istorizma, ukrašen slikama, skupocenim nameštajem i mnoštvom rekvizita i alatki, pruža sliku o intimnoj i javnoj biografiji jednog umetnika, a njegova rekonstrucija savremenoj publici omogućava "pogled izbliza" u Pajin svet slika i ličnih predmeta.

Prostor u kome je umetnik nekada intimno sanjario o lepoti, slikajući nago telo svoje supruge Muni, potom mesto u kome su modeli pozirali u orijentalnim kostimima, naoružani kuburama i sečivima, ali i prostor prijema i susreta sa prijateljima i slikarima, oživljen je u savremenoj muzeološkoj interpretaciji.

Posebnu čar rekonstruisanoj umetničkoj radionici daju materijalne uspomene iz slikarevih studentskih dana, kao što su indeks, brojne diplome i nagrade stečene tokom dugogodišnje karijere.

Izložbu će otvoriti Petar Petrović, muzejski savetnik Narodnog muzeja u Beogradu, a moći će da se pogleda do 26. januara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: