Izložba ''Percepcije. Žena po meri društva?"

Izložba ''Percepcije. Žena po meri društva?" koja je postavljena u Galeriji Matice srpske, u prve dve nedelje privukla je veliki broj posetilaca. U okviru pratećeg programa ove izložbe predstojećeg petka i subote u Galeriji Matice srpske posetioce očekuje zanimljiv program.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Promo
Foto: Promo

U petak, 12. oktobra u 18.00 sati biće održano predavanje "Žene kao emancipatorke kulturnog života međuratnog Beograda" prof. dr Radine Vučetić, istoričarke.

U međuratnom periodu, stari Beograd je uzmicao pred novim sa luksuznim automobilima, ženama obučenim po pariskoj modi i sa umetničkim životom koji je bujao. To su godine ubrzane emancipacije žena, kada one postaju sve prisutnije i na kulturnoj sceni. U tom procesu sveopšte modernizacije i evropeizacije, veliku ulogu je odigralo Udruženje prijatelja umetnosti "Cvijeta Zuzorić", koje je postalo stožer okupljanja umetnika s područja cele Kraljevine Jugoslavije. Zahvaljujući ženama iz ovog Udruženja, oranizovane su najznačajnije izložbe u međuratnom periodu, mnogobrojni koncerti i književne večeri, ali i balovi koji i iz današnje perspektive deluju kao čudo avangarde.

One su ustajale i protiv lažnog morala i branile Meštrovića i njegovog Pobednika, u trenutku kada je konzervativni Beograd ustao protiv njega.

Približavajući publici Stravinskog, Pikasa, Šagala, ili Diksa, ali i najznačajnije jugoslovenske umetnike, i organizujući po prvi put slikarske aukcije i sajmove knjiga kod nas, one su zauvek promenile kulturnu scenu i Beograda i Kraljevine Jugoslavije.

U subotu, 13. oktobra u 18.00 sati biće održano predavanje "U susretu sa delom Sare Lukas", kao jedno u nizu predavanja posvećenih životu i stvaralaštvu britanskih i srpskih umetnica.

Msr Nikola Ivanović, istoričar umetnosti govoriće o radu jedne od najpoznatijih britanskih umetnica današnjice. Kroz svoje radove ona se na duhovit način bavi rodnim i seksualnim temama i stereotipima. Nema svoj atelje, a pri izradi fotografija, skulptura i instalacija koristi predmete iz svakodnevnog okruženja – cigarete, nameštaj, hranu, ženske čarape... Sara Lukas je predstavljala Veliku Britaniju na 56. Venecijanskom bijenalu 2015. godine.

Podsećamo da će za najmlađe posetioce biti organizovane subotnje kreativne radionice u redovnom terminu od 11.00 do 12.30 sati. Takođe, za mlade su organizovane posebno osmišljene radionice u saradnji sa Per.Art organizacijom i Centrom E8 iz Beograda.

Ulaz na programe petkom i subotom je besplatan.

Izložba ''Percepcije. Žena po meri društva?'' traje do 6. januara 2019. godine.

Slikarstvo

Galerija Matice srpske pokrenula program "Beba u galeriji"

Sa namerom da ukaže na značaj prisustva kulture i umetnosti u odrastanju deteta u plemenitu i obrazovanu osobu, Galerija Matice srpske pokrenula je program "Odrastanje uz umetnost - Beba u Galeriji" koji podrazumeva besplatan ulaz za roditelje sa bebama svakog utorka i koncerte za bebe svake prve subote u mesecu.

Slikarstvo utorak 9.10. 12:04 Komentara: 0
strana 1 od 3 idi na stranu