Izložba ''Percepcije. Žena po meri društva?"

Izložba ''Percepcije. Žena po meri društva?" koja je postavljena u Galeriji Matice srpske, u prve dve nedelje privukla je veliki broj posetilaca. U okviru pratećeg programa ove izložbe predstojećeg petka i subote u Galeriji Matice srpske posetioce očekuje zanimljiv program.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Promo
Foto: Promo

U petak, 12. oktobra u 18.00 sati biće održano predavanje "Žene kao emancipatorke kulturnog života međuratnog Beograda" prof. dr Radine Vučetić, istoričarke.

U međuratnom periodu, stari Beograd je uzmicao pred novim sa luksuznim automobilima, ženama obučenim po pariskoj modi i sa umetničkim životom koji je bujao. To su godine ubrzane emancipacije žena, kada one postaju sve prisutnije i na kulturnoj sceni. U tom procesu sveopšte modernizacije i evropeizacije, veliku ulogu je odigralo Udruženje prijatelja umetnosti "Cvijeta Zuzorić", koje je postalo stožer okupljanja umetnika s područja cele Kraljevine Jugoslavije. Zahvaljujući ženama iz ovog Udruženja, oranizovane su najznačajnije izložbe u međuratnom periodu, mnogobrojni koncerti i književne večeri, ali i balovi koji i iz današnje perspektive deluju kao čudo avangarde.

One su ustajale i protiv lažnog morala i branile Meštrovića i njegovog Pobednika, u trenutku kada je konzervativni Beograd ustao protiv njega.

Približavajući publici Stravinskog, Pikasa, Šagala, ili Diksa, ali i najznačajnije jugoslovenske umetnike, i organizujući po prvi put slikarske aukcije i sajmove knjiga kod nas, one su zauvek promenile kulturnu scenu i Beograda i Kraljevine Jugoslavije.

U subotu, 13. oktobra u 18.00 sati biće održano predavanje "U susretu sa delom Sare Lukas", kao jedno u nizu predavanja posvećenih životu i stvaralaštvu britanskih i srpskih umetnica.

Msr Nikola Ivanović, istoričar umetnosti govoriće o radu jedne od najpoznatijih britanskih umetnica današnjice. Kroz svoje radove ona se na duhovit način bavi rodnim i seksualnim temama i stereotipima. Nema svoj atelje, a pri izradi fotografija, skulptura i instalacija koristi predmete iz svakodnevnog okruženja – cigarete, nameštaj, hranu, ženske čarape... Sara Lukas je predstavljala Veliku Britaniju na 56. Venecijanskom bijenalu 2015. godine.

Podsećamo da će za najmlađe posetioce biti organizovane subotnje kreativne radionice u redovnom terminu od 11.00 do 12.30 sati. Takođe, za mlade su organizovane posebno osmišljene radionice u saradnji sa Per.Art organizacijom i Centrom E8 iz Beograda.

Ulaz na programe petkom i subotom je besplatan.

Izložba ''Percepcije. Žena po meri društva?'' traje do 6. januara 2019. godine.

Slikarstvo

Galerija Matice srpske pokrenula program "Beba u galeriji"

Sa namerom da ukaže na značaj prisustva kulture i umetnosti u odrastanju deteta u plemenitu i obrazovanu osobu, Galerija Matice srpske pokrenula je program "Odrastanje uz umetnost - Beba u Galeriji" koji podrazumeva besplatan ulaz za roditelje sa bebama svakog utorka i koncerte za bebe svake prve subote u mesecu.

Slikarstvo utorak 9.10. 12:04 Komentara: 0

Upoznajte pijanistu koji je oslikao Beograd

Andrej Josifovski Pijanista (28) pre pet godina počeo je da ukrašava zapuštene zidove širom Srbije. Do sada je naslikao preko 100 murala, od čega polovinu u Beogradu. Ovaj talentovani umetnik brzo je “osvojio” medije. Objavljeno je stotine tekstova o njegovim radovima.

Slikarstvo sreda 3.10. 20:04 Komentara: 24
strana 1 od 2 idi na stranu