Hoknijeva slika biće prodata po rekordnoj ceni

Očekuje se da će slika britanskog umetnika Dejvida Hoknija biti prodata za oko 80 miliona dolara u aukcijskoj kući Kristi (Crhistie's) čime će lako probiti rekordnu cenu dobijenu na aukcijama za delo nekog živog umetnika.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Gettyimages
Foto: Gettyimages

Hoknijeva slika iz 1972. godine "Portret umetnika (Bazen s dve figure)" jedna je iz čuvenog serijala i svrstava se u njegova glavna dela. Slika koja je dugo bila u posedu privatnog kolekcionara biće ponuđena na aukciji u novembru.

Raniju rekordnu cenu dobijenu za delo nekog živog umetnika držala je skulptura Džefa Kunsa "Balun dog" (Balloon Dog) koja je prodata za 58,4 miliona dolara 2013. godine.

Aukcijska kuća Kristi je procenila Hoknijevu sliku na oko 80 miliona dolara, ali stručnjaci očekuju da će biti prodata za više novca.

Slikarstvo

Slikarstvo je proročansko, a moja dela su mi kao deca

Slikarstvom mogu da stvaram prolaze u istoriju sopstvene i tuđe ličnosti, da nađem te izgubljene događaje, da nađem ono što će se tek dogoditi. Ono je, usudila bih se čak reći - proročansko, kaže za B92.net, mlada umetnica Nataša Kekanović, među čijim portretima se nalaze i Čarli Čaplin, ali i Bajaga.

Slikarstvo četvrtak 19.07. 08:05 Komentara: 9