Modiljanijev Ležeći akt se prodaje, moguća cena preko 150 miliona dolara

Slika Amadea Modiljanija "Ležeći akt (na levom boku)" biće ponuđen u ponedeljak na aukciji u Njujorku, gde bi mogao da bude prodat za više od 150 miliona dolara.

Kultura

Izvor: Beta

Petak, 11.05.2018.

18:30

Modiljanijev Ležeći akt se prodaje, moguća cena preko 150 miliona dolara
Foto: Gettyimages / ilustracija

Gardijan navodi da se očekuje da će na predstojećoj Sotbijevoj aukciji impresionističke i moderne umetnosti biti prodati radovi za preko dve milijarde dolara, čemu će verovatno najviše doprineti Modiljanijev rad.

Sotbi navodi da je ponuđeni "Ležeći akt" sa 147 centimetara širine najveća Modiljanijeva slika i jedina u kojem se vidi cela naslikana naga žena.

Procenjena vrednost pre prodaje od 150 miliona dolara je rekordna. "Spasitelj sveta" (Salvator Mundi) Leonarda da Vinčija, koji je u novembru prodat za rekordnih 450 miliona dolara, pre prodaje je procenjen na 100 miliona dolara.

Prodaja Modiljanijeve slike doneće veliki profit irskom biznismenu Džonu Magniru, koji je sliku kupio 2003. za 26,9 miliona dolara, naveo je Gardijan.

Sajmon Šo iz Sotbija rekao je da bi Modiljanijeva slika mogla lako prevazići rekordnu cenu za rad tog umetnika od 170 miliona dolara koliko je kineski milijarder Liu Jićijan 2015. platio za najpoznatiji Modiljanijev akt. Očekuje se da će Liu učestovati i na aukciji u ponedeljak.

Na aukciji Sotbija u Njujorku u ponedeljak će biti ponuđeni radovi velikana impresionističke i moderne umetnosti: Anrija Matisa, Marka Šagala, Huana Miroa, Pabla Pikasa, Kloda Monea, Eduarda Manea, Edvarda Munka, Henrija Mura, Džordžije O'Kif i drugih.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: