Prvi put nakion 20 godina slika Van Goga na aukciji

Slika holandskog majstora slikarstva Vinseta van Goga biće ponuđena na aukcijskoj prodaji u Parizu, prvi put u poslednjih 20 godina, saopštila je aukcijska kuća Arkirijal, i dodala da je vrednost slike procenjena na tri do pet miliona evra.

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 29.03.2018.

11:25

Prvi put nakion 20 godina slika Van Goga na aukciji
Foto: Gettyimages

"Prodaja slike predstavlja poseban događaj jer je sve manje dela Van Goga na aukcijskim prodajama širom sveta", izjavio predstavnik aukcijske kuće Bruno Žober i dodao da je delo nazvano "Žene koje krpe mreže na dinama" naslikano 1882. godine kada je Van Gog imao 29 godina.

Žober je rekao da je to delo iz ranog Van Gogovog perioda i da ima sve karakteristike njegovog kasnijeg slikanja, a to su pejzaži sa zemljom koja je zauzima glavno mesto na slici.

Sadašnji vlasnik slike, evropski kolekcionar čije ime nije saopšteno, pozajmio je sliku tokom osam godina sve do 2015. godine, muzeju posvećenom Van Gogu u Amsterdamu.

Slika je bila predstavljena i u muzejima Montreala i Haga od 1960. do 2010. Slika će pre prodaje u Parizu biti izložena do 9. aprila u aukcijskoj kući Arkirijal.

Poslednja aukcijska prodaja Van Gogovog dela u Parizu održana je sredinom '90-tih godina. Slika "Vrt u Overu" prodata je za oko deset miliona dolara.

Na aukcijskoj prodaji 4. juna, pored te slike biće ponuđeno pet dela francuskog slikara Pola Gogena, naslikanih od 1876. do 1887. godine.

Vinsent van Gog (1853-1890), koji je izvršio samoubistvo s 37 godina, jedan je od najvećih slikara postimpresionizma i jedan od najcenjenijih slikara uopšte.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: