Nakon 128 godina otkriven neverovatan detalj na Van Gogovoj slici

Konzervator Meri Šafer iz muzeja "Nelson-Etkins" u Kanzasu u Misuriju otkrila je neobičan detalj na jednoj od slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga 128 godina nakon njenog nastanka.

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 08.11.2017.

16:25

Nakon 128 godina otkriven neverovatan detalj na Van Gogovoj slici
Foto: Gettyimages

U debelim nanosima boje, na slici "Maslinovo drveće", pronađeni su ostaci malog skakavca.

Šafer je pronašla insekta koristeći lupu, a skakavac se najverovatnije našao na slici zbog Van Gogove sklonosti ka slikanju u prirodi. Naime, poznati umetnik se, poput drugih ljubitelja plen era (plein air, fr. slikanje na otvorenom), prilikom slikanja borio protiv vetra, prašine, sitnih grančica, trave i insekata.

"Mora da sam pokupio stotinu muva na četiri platna koja ćeš dobiti, da ne pominjem prašinu i pesak", pisao je Van Gog 1885. godine svom bratu Teu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: