Izložba Viktora Kastilja u Grafičkom kolektivu Beograda

U beogradskoj galeriji Grafički kolektiv 1. avgusta će biti otvorena izložba grafika meksičkog umetnika Viktora Manuela Hernandeza Kastilj.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 28.07.2017.

14:55

Izložba Viktora Kastilja u Grafičkom kolektivu Beograda
Foto: Thinkstock / ilustracija

Serija grafika nastala u periodu između 2007. i 2014. u tehnici linoreza, predstavlja poetski zaokruženu celinu u kojoj je Viktor Hernandez Kastiljo istraživao nove ikonografske motive u domenu figuracije.

Kako autor objašnjava, izbor ove tradicionalne tehnike omogućio mu je spontanost u radu.

Ekspresivnost linije, dinamični crno-beli kontrasti i utemeljenost u estetici grotesknog osnovne su karakteristike umetničkog izraza Viktora Hernandeza Kastilja.

Radovima dominiraju predimenzionisane ljudske figure, prikazane u procesu preobražaja u hibridna, fantastična bića koje autor naziva ”"antropomorfnim životinjama"” i ”imaginarnim zverima”.

Narativni sloj dela je višeznačan, prožet vizuelnim i poetskim metaforama koje su otvorene u svojim značenjima, i za čije odgonetanje umetnik podstiče i smatra važnim lična viđenja i tumačenja posmatrača.

Viktor Manuel Hernandez Kastiljo rođen je u Meksiku, gde je i diplomirao 1985. godine u Nacionalnoj školi likovnih umetnost u Meksiku.

Dobitnik više nacionalnih i internacionalnih pohvala i priznanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: