Otvorena izložba "Soba Leonida Šejke"

Akademik Matija Bećković otvorio je izložbu "Soba Leonida Šejke" u beogradskoj Galeriji "Uroboros", povodom osamdeset i pet godina od rođenja velikog umetnika i teoretičara umetnosti.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 28.04.2017.

21:50

Otvorena izložba
Foto: Tanjug

U velikoj gužvi koja je podsećala beogradske žurke krajem osamdesetih godina prošlog veka našlo se mnogo poznatih lica kao što su Bisera Veletanlić ili Kosta Buniševac.

Autor postavke Vladimir Vasić opredelio se za 63 dela nastalih u periodu 1954-1969 iz kojih se može steći uvid u stvaralašto umetnika, a novim čitanjem i sagledavanjem prepoznati njegov vizionarski pogled na svet prožet filozofsko estetskom utemeljenošću.

Za ovu priliku su slike, objekti i crteži pozajmljeni iz privatnih kolekcija, a većina dela će biti ponovo pred publik om nakon više od četiri decenije. Fondacija "Plavo", organizator događaja, održaće u vreme trajanja izložbe priprema i predavanje za studente o značaju dela ovog avangardnog umetnika.

Cela postavka biće zabeležena i dokumentovana kratkim desetominutnim flmom. Izložbu prati katalog sa tekstovima Dejana Đorića, Miodraga B. Protića i Branka Kukića i reprodukcijama svih eksponata.

Ceo projekat je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: