Otkrivena tajna misteriozne mrlje na Munkovom "Vrisku"

Slika “Vrisak“ Edvarda Munka je jedno od najpoznatijih umetničkih dela u istoriji. Uprkos tome, ovo delo je više od 100 godina praćeno velikom misterijom – nepoznate bele oznake koja se nalazi na slici pored karakteristične figure.

Podeli

Foto: David Hsu/Flickr.com

Analize otkrivaju poreklo misteriozne oznake na delu Edvarda Munka “Vrisak“.

Verovalo se da je reč o ptičjem izmetu s obzirom na to da je Munk voleo da slika u prirodi, ali je nakon detaljnog istraživanja na Univerzitetu u Antverpu otkriveno da je u pitanju vosak.

Istraživači su koristili makroflourescentni skener s iks zracima, koji može da analizira kompoziciju materijala. Fleka je, kako kažu, kap rastopljenog voska koji je Munku slučajno pao sa sveće u njegovom studiju.

Edvard Munk je naslikao četiri verzije “Vriska“ između 1893. i1910. godine, a najpoznatija verzija se nalazi u Nacionalnom muzeju u Norveškoj.

Izvor: Daily Mail

Slikarstvo

Van Gog je verovatno bolovao od psihoze

Čuveni holandski slikar Vinsent van Gog verovatno je bolovao od manično-depresivne psihoze koja je zajedno s drugim faktorima dovela umetnika da sebi odseče uho i izvrši samoubistvo s 37 godina, izjavio je danas naučnik iz muzeja Van Gog u Amsterdamu.

Slikarstvo petak 16.09. 21:45 Komentara: 18
strana 1 od 2 idi na stranu