Zašto je Mone pred smrt uništio 250 svojih slika

Mone je, kao veliki perfekcionista, pred smrt uništio oko 250 svojih slika koje bi danas vredele nekoliko desetina miliona dolara.

Kultura

Izvor: Daily Mail

Utorak, 23.08.2016.

19:48

Zašto je Mone pred smrt uništio 250 svojih slika
Foto: Wikimedia Commons / public domain

Klod Mone je često bio nezadovoljan svojim radom i u poslednjih 25 godina života uništio je 500 svojih slika od kojih je polovina prikazivala lokvanje.

Mone je uništavao svaku sliku koja se ne bi poklapala sa njegovim visokim standardima.

Slikarev bliski prijatelj, bivši premijer Francuske Džordž Klemanso, izjavio je 1927. godine da je Mone u naletima ljutnje napadao svoja platna. Kako je bes zapravo poticao iz nezadovoljstva svojim poslom, Mone je bio svoj najveći kritičar.

Umetnikova priča sa lokvanjima počela je davne 1883. godine, posle njegove selidbe u Živerni u Francuskoj, gde je proveo svoje poslednje dane.

Slikar, koga su prijatelji zvali “stari jež“, uredio je svoj novi vrt u orijentalnom stilu, koji je uključivao i vodeni vrt preko kog je Mone izgradio lučni most u japanskom stilu.

Divan prizor šarenih lokvanja vremenom je postao glavni motiv Moneovih slika u impresionističkom stilu.

Izvor: dailymail.co.uk

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

11 h

Podeli: