Veliki pečat za Nikolu Velickog

Nagrada Veliki pečat za 2016. godinu jednoglasno je dodeljena Nikoli Velickom za rad "Glava" rađen u tehnici sitoštampe.

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 17.05.2016.

11:09

Veliki pečat za Nikolu Velickog

Tako je, nakon Majske izložbe grafike beogradskog kruga, odlučio žiri u sastavu Maja Simić, grafičarka, Milica Perić, istoričarka umetnosti i Nebojša Radojev, grafičar, a njihovo je obrazloženje da se rad Velickog izdvaja "hrabrim pristupom i lapidarnom, kreativnom ekspresijom".

"Spontan, izražajan i komunikativan crtež nosilac je konstantne igre disproporcionalnih ljudskih i životinjskih figura sa naglašenim duhovitim komentarom" navodi se u obrazloženju žirija, uz opasku da autor inspiraciju nalazi u umetnosti praistorije, stripu i dečijim crtežima.

Na tehničkom planu, Nikola Velicki, konstatuje žiri, istražuje mogućnosti sitoštampe korišćenjem sprejeva, flomastera, različitih četki i eksperimentiše sa uvođenjem listova biljaka i pocepanih papira kako bi stvorio evokativne siluete.

Konstantno kombinujući i poigravajući se sa formama, formatima i kolorističkim akcentima, u svom autentičnom likovnom izrazu Nikola Velicki stvara čiste i prepoznatljive lucidne kompozicije, ocenio je žiri.

Velicki je rođen u Nišu, diplomirao na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, gde je sada umetnički saradnik, a trenutno je na doktorskim studijama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: