Prestup i protest

Projekat “Perspektive”, kojim Multimedijalni centar “Led art” podržava talentovane studente likovnih umetnosti, ovih dana je aktuelan u galeriji Šok zadruge, u Novom Sadu.

I. BurićIzvor: Dnevnik
Podeli

Nakon letošnjeg odabira studenata završnih godina Akademije umetnosti u Novom Sadu i Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu, sada je na programu izložba njihovih radova. Aleksandar Krnić, Dušan Marino, Jelena Mijić, Samra Šabanović, Sanja Stojilković, Slavica Obradović, imena su zastupljeih umetnika, imena na koja bi, u skladu sa ciljevima projekta “Perspektive”, trebalo obratiti posebnu pažnju.

Ono što je ove godine novost, to je da će “Perspektive” svoje perspektivne prezentovati i u Beogradu. Nakon izložbe u Novom Sadu, od 16. do 29. februara, postavka “Perspektive” seli se u “Magacin”. Ovaj put će u Beogradu biti proglašen pobednik “Perspektiva”, koji će osvojiti i novčanu nagradu.

Iz Šok zadruge podsećaju da je osnovna misija “Perspektiva” dvovrsna: da se istraži uloga i pozicija mlađih autora savremene vizuelne umetnosti i sagleda njihov razvojni potencijal, kao i da se kategoriše socijalna karta u nedefinisanom sistemu odnosa institucija, prekarnog rada i savremene umetnosti.

“Uprkos stalnim i nužnim promenama u koncepciji ’Perspektiva’ postoji kontinuitet u različitom pristupu mogućnostima izlagačkih praksi, podrške i protesta. Perspektive traju” - poručuju nekadašnji “Led artovci”, “Art kliničari”, danas “Šok zadrugari”.

A na izložbi, publika može da vidi jedinstvene crteže-skulpture Slavice Obradović, koja na zanimljiv način pobeđuje dvodimenzionalnost, a na radovima tematizuje bezglava naga muška i ženska tela, jedno uz drugo u ljubavnim pozama. Samra Šabanović ne otkriva sve, ali poziva gledaoca da zaviri iza pokrivenih delova njenih crteža kojima dominiraju esktremiteti (ruke) i drugi delovi većih celina. Dušan Marino ima slike jedinstvene kompozicije (torzo u prvom planu) i svedenog, ujednačenog kolorita, sa bar jednim obrascem koji dodatno razbija nazgled jednoličnu i neodređenu šemu slike.

Crteži Aleksandra Krnića su poput skica za skuplture u kojima bi šahovski konj, na primer, bio nakalemljen na protetičku nogu kakve imaju atletičari paraolimpijci. Jelena Mijić izlaže svoj dnevnik sastavljen od koverte, naznake o vremenu i mestu, i izlizanog crteža voštanim bojama koji bi trebalo da predstavlja emociju samog dana ili događaja dana/ putovanja o kome je reč. Sanja Stojilković izlaže kompjutersku animaciju - video rad, u kojem iz čestica nastaje slika ljudi i u čestice se vraća, što je vrlo jednostavan i lep, metafizički prikaz postanja ne samo čoveka, nego i umetničkog rada. Video rad prate i njeni drugi crteži, na papiru, kreirani iz tačaka.

Izvor: dnevnik.rs

Slikarstvo

Izložba Dušana Otaševića: Dvojna narav "Ilije Dimića"

Kultna izložba akademika Dušana Otaševića "Ilija Dimić", čije je otvaranje zakazano večeras u 20 sati u Galeriji SANU, danas nije misterija kao pre 25 godina, ali je na konferenciji za novinare ovim povodom i dalje podgrejavana priča o izmišljenom umetniku i njegovom opusu. Tim pre što će od sutra moći da se vide njegova novootkrivena dela.

Slikarstvo četvrtak 24.12. 09:40 Komentara: 1

Zašto ova slika košta 95 miliona dolara?

Gotovo da nema osobe koja pri susretu sa apstraktnim slikarstvom nije ostala zbunjena. Nekoliko tačaka na platnu, polja čiste boje, splet linija koji ne izaziva nikakvu asocijaciju... Dok drugi stoje pred slikom i nepomično je posmatraju, vi se pitate u čemu je stvar i šta propuštate. Ali reč je o sasvim normalnoj reakciji.

Slikarstvo petak 18.12. 15:55 Komentara: 181

Slike sa kojih curi nesreća

“U umetnosti se desio zamor, ali vreme ipak razdvoji dobro od lošeg", kaže mladi umetnik Nemanja Mate Đorđević, čija su dela trenutno izložena u Kulturnom centru u Novom Sadu.

Slikarstvo četvrtak 10.12. 10:45 Komentara: 4
strana 1 od 3 idi na stranu