Prestup i protest

Projekat “Perspektive”, kojim Multimedijalni centar “Led art” podržava talentovane studente likovnih umetnosti, ovih dana je aktuelan u galeriji Šok zadruge, u Novom Sadu.

Kultura

Izvor: I. Buriæ

Petak, 25.12.2015.

09:40

Default images
Foto: Thinkstock / ilustracija

Nakon letošnjeg odabira studenata završnih godina Akademije umetnosti u Novom Sadu i Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu, sada je na programu izložba njihovih radova. Aleksandar Krnić, Dušan Marino, Jelena Mijić, Samra Šabanović, Sanja Stojilković, Slavica Obradović, imena su zastupljeih umetnika, imena na koja bi, u skladu sa ciljevima projekta “Perspektive”, trebalo obratiti posebnu pažnju.

Ono što je ove godine novost, to je da će “Perspektive” svoje perspektivne prezentovati i u Beogradu. Nakon izložbe u Novom Sadu, od 16. do 29. februara, postavka “Perspektive” seli se u “Magacin”. Ovaj put će u Beogradu biti proglašen pobednik “Perspektiva”, koji će osvojiti i novčanu nagradu.

Iz Šok zadruge podsećaju da je osnovna misija “Perspektiva” dvovrsna: da se istraži uloga i pozicija mlađih autora savremene vizuelne umetnosti i sagleda njihov razvojni potencijal, kao i da se kategoriše socijalna karta u nedefinisanom sistemu odnosa institucija, prekarnog rada i savremene umetnosti.

“Uprkos stalnim i nužnim promenama u koncepciji ’Perspektiva’ postoji kontinuitet u različitom pristupu mogućnostima izlagačkih praksi, podrške i protesta. Perspektive traju” - poručuju nekadašnji “Led artovci”, “Art kliničari”, danas “Šok zadrugari”.

A na izložbi, publika može da vidi jedinstvene crteže-skulpture Slavice Obradović, koja na zanimljiv način pobeđuje dvodimenzionalnost, a na radovima tematizuje bezglava naga muška i ženska tela, jedno uz drugo u ljubavnim pozama. Samra Šabanović ne otkriva sve, ali poziva gledaoca da zaviri iza pokrivenih delova njenih crteža kojima dominiraju esktremiteti (ruke) i drugi delovi većih celina. Dušan Marino ima slike jedinstvene kompozicije (torzo u prvom planu) i svedenog, ujednačenog kolorita, sa bar jednim obrascem koji dodatno razbija nazgled jednoličnu i neodređenu šemu slike.

Crteži Aleksandra Krnića su poput skica za skuplture u kojima bi šahovski konj, na primer, bio nakalemljen na protetičku nogu kakve imaju atletičari paraolimpijci. Jelena Mijić izlaže svoj dnevnik sastavljen od koverte, naznake o vremenu i mestu, i izlizanog crteža voštanim bojama koji bi trebalo da predstavlja emociju samog dana ili događaja dana/ putovanja o kome je reč. Sanja Stojilković izlaže kompjutersku animaciju - video rad, u kojem iz čestica nastaje slika ljudi i u čestice se vraća, što je vrlo jednostavan i lep, metafizički prikaz postanja ne samo čoveka, nego i umetničkog rada. Video rad prate i njeni drugi crteži, na papiru, kreirani iz tačaka.

Izvor: dnevnik.rs

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: